05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Condiment foarte apreciat mai ales în bucătăria asiatică, ghimbirul este şi o plantă medicinală cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Discuţiile referitoare la importanţa rădăcinii de ghimbir (Zingiber officinale), ca plantă medicinală, datează din secolul I. e atunci, ghimbirul este folosit pentru a îmblânzi efectele artritei reumatoide. În timp, multe medicamente antiinflamatoare, pe bază de ghimbir, au venit în ajutorul pacienţilor diagnosticaţi cu artrită reumatoidă şi cu multe alte afecţiuni. În farmacopeea orientală se menţionează că rădăcina de ghimbir este în armonie cu sănătatea: planta este un remediu pentru durerile de cap, reduce sau elimină greţurile de dimineaţă, ameţelile şi vertijurile.
Numeroasele beneficii oferite de ghimbir se datorează combinaţiei fericite de substanţe active din compoziţia sa: vitamine (C, E, B6), minerale (calciu, fier, magneziu, seliniu, sodiu), carbohidraţi şi fibre. Totodată, uleiurile de ghimbir au efecte analgezice, sedative şi antitermice. Valoarea calorică a plantei este redusă (20kcal/100 g), fiind sărac în carbohidraţi digerabili şi nu conţine grăsimi.
Medicina modernă i-a atribuit ghimbirului şi alte roluri printre care cel de antioxidant, de sedativ şi de expectorant. În acelaşi timp, durerile de ficat şi balonările abdominale se ameliorează cu ajutorul infuziei de ghimbir, preparată din trei bucăţele de rădăcină de ghimbir şi o cană de 200 ml cu apă clocotită. Ceaiul se infuzează timp de zece minute, apoi se strecoară şi bea câte o ceaşcă, după fiecare masă.


Articole înrudite