09 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cu siguranţă fiecare dintre noi a auzit expresia “ochii sunt oglinda sufletului”. Ei bine, sunt de fapt nu doar oglinda sufletului, ci şi indicatori importanţi ai sănătăţii noastre generale, relatează Wakeup-world.com. Ochii ne transmit multe semne prin care ne spun ceea ce se întâmplă în corpul nostru. Din păcate, având în vedere lumea “poluată” în care trăim, corpurile noastre sunt pline de toxine. Ca un rezultat al acestei încărcături toxice, există multe caracteristici fizice care vor apărea în timp.
Boala apare în multe feluri interesante şi pentru ochi există o serie de indicatori referitori la ceea ce se întâmplă bine sau rău cu organismul nostru. Totul este conectat în corpul uman.
Atunci când ceva nu funcţionează cum trebuie, există semne fizice (uneori invizibile) care ne ajută să stabilim ceea ce ne afectează. Problema din ziua de azi este aceea că mulţi dintre noi au pierdut aceste cunoştinţe existente din cele mai străvechi timpuri. Mulţi dintre noi apelăm la un specialist medical pentru a obţine aceste răspunsuri, deoarece noi nu mai deţinem această cunoaştere, care era firească pentru strămoşii noştri.
Cearcăne sub ochi
Unii cred că cearcănele de sub ochi sunt un indicator că persoana respectivă nu doarme suficient sau că nu are un somn odihnitor. În alte grupuri, cearcănele sunt considerate a fi rezultatul direct al unei cantităţi de potasiu prea mare în alimentaţie, însă nu există prea multe dovezi care să susţină acest lucru. Pur şi simplu, cearcănele sunt legate în mod direct de oxidarea hemoglobinei.
Cu alte cuvinte, aceste cearcăne se manifestă ca un rezultat al “capilarelor permeabile” şi sunt vizibile datorită pielii subţiri care acoperă zona de sub ochi. În esenţă, acest lucru înseamnă că există o problemă la ficat, adică nu funcţionează cum trebuie. Aceasta se poate datora în parte unor cauze genetice, alergiilor sau lipsei de fier, însă de regulă se află în legătură strânsă cu ceea ce ingerăm sau nu.
“Pungi” sub ochi
“Pungile” de sub ochi sau ochii “pufoşi” sunt de obicei prezentaţi ca fiind rezultatul unei acumulări de grăsime în zona respectivă.
Aceste lucru se întâmplă atunci când septul care înconjoară globul ocular este mai slăbit, determinând stratul exterior de grăsime să se “scufunde” înainte, ceea ce cauzează aspectul “pungilor” de sub ochi. Cauza din spatele acestui fenomen este o afecţiune a rinichilor.
Practic, dacă rinichii nu elimină în mod eficient toxinele din organism, semnele fizice vor începe să apară mai ales în jurul ochilor. Unele studii sugerează că această umflătură de sub ochi poate fi şi un indicator al unei cantităţi prea mari de sare în alimentaţie.
Ochi afundaţi
Acest lucru este un simptom obişnuit în societatea noastră de astăzi. Nu este niciun accident că majoritatea dintre noi suferim de acest lucru. Ochii afundaţi sunt de obicei cauza unui organism deshidratat.
Mulţi dintre noi bem mai multe cafele, sucuri sau băuturi carbogazoase în fiecare zi, fără a şti că fiecare din aceste “băuturi” au un efect diuretic şi sunt puternic deshidratante.
Încercaţi să cuplaţi aceste lichide cu puţină apă, deoarece organismul este însetat după apă, şi de aceea nu este capabil să funcţioneze corespunzător. Prin creşterea aportului de apă şi reducerea cantităţii de băuturi diuretice, este aproape garantat faptul că se vor observa rezultate imediate în ceea ce privesc ochii afundaţi.
Ochi galbeni
Acest lucru se manifestă atunci când albul ochilor (sclera) se face de culoare galbenă. Acesta este de obicei un semn al icterului, adică există o acumulare de bilirubină în sânge.
Bilirubina este un pigment de culoare galbenă care este produs de defalcarea celulelor vechi de sânge roşii. Bilirubina este în mod normal procesată de ficat şi eliberată în intestine de către bilă înainte de a fi eliminată din organism prin fecale. Aşa cum probabil ai ghicit, cauza obişnuită a îngălbenirii ochilor este legată în mod direct de o problemă a ficatului. O doză zilnică de sfeclă proaspătă stoarsă sau de suc de lămâie ar trebui să ajute la decolorarea ochilor în câteva săptămâni.
Ochi bulbucaţi
Cunoscută şi sub numele de ptoză sau exoftalmie, bulbucarea ochilor se manifestă datorită unei afecţiuni a glandei tiroide. De obicei, ambii ochi ies în exterior în cazul persoanelor care suferă de boala Graves (o boală autoimună care indică o tiroidă hiperactivă).
La boala Graves, umflarea, fibroza şi cicatrizarea poate să apară în interiorul muşchilor care înconjoară ochiul. Acest lucru “aglomerează” orbita osoasă în care stă aşezat ochiul, determinând ochii să se umfle înspre exterior. Totuşi, în unele cazuri rare, ochii bulbucaţi pot indica existenţa unei tumori benigne în spatele ochilor.
Vedere dublă
Vederea dublă se produce de obicei atunci când ochii nu sunt aliniaţi cum trebuie. Mai pot exista şi alte motive pentru care o persoană experimentează această afecţiune, ca de exemplu, o problemă a corneei (din cauza unei infecţii sau a unei cicatrici), probleme de lentile (cataractă), probleme musculare (boala Graves sau miastenia gravis), probleme ale nervilor (scleroză multiplă sau un diabet necontrolat) sau probleme cerebrale (accidente vasculare sau migrene).
Vase de sânge
Ochi sunt printre puţinele zone ale corpului în care vasele de sânge sunt expuse. Din acest motiv, vasele de sânge din ochi ne pot spune foarte multe despre sănătatea unui individ. În unele cazuri, vasele de sânge inflamate ale ochilor pot fi un rezultat direct al unei iritaţii, alergii sau în anumite situaţii a unei infecţii virale.
Totuşi, în alte cazuri, s-a dovedit că o stare inflamată continuă a vaselor de sânge poate reprezenta o indicaţie a existenţei unor probleme de sănătate serioase, cum ar fi hipertensiune sau diabet.


Articole înrudite