29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Disparitãþi în Europa în ceea ce priveºte supravieþuirea bolnavilor de cancer
Disparitãþi în Europa în ceea ce priveºte supravieþuirea bolnavilor de cancer

Rata de supravieþuire a bolnavilor de cancer continuã sã se amelioreze în Europa, însã persistã mari disparitãþi în cazul anumitor tipuri de cancer între þãrile Europei de Est ºi restul Europei, potrivit rezultatelor unui studiu, relateazã AFP. 

 Mult mai amplu decât analiza precedentã, datã publicitãþii în 2007, studiul Eurocare-5 a comparat rata de supravieþuire la cinci ani în rândul a 9 milioane de adulþi ºi a peste 60.000 de copii afectaþi de cancer între 2000 ºi 2007 din 29 de þãri europene. 

O treime din cancerele observate erau însoþite de o ratã de supravieþuire la 5 ani de peste 80% în 2007, în fruntea lor situându-se tumorile testiculelor (88%), buzelor (88%), tiroidei (86%) ºi prostatei (83%). Rata de supravieþuire de 5 ani era sub 25% în cazul cancerelor ce afectau pancreasul, pleura, ficatul, esofagul, plãmânii ºi creierul. 

Chiar dacã toate þãrile au înregistrat o ameliorare între 2003 ºi 2007, unele precum þãrile nordice, Austria, Belgia, Franþa, Germania, Elveþia, Italia, Portugalia ºi Spania ºi-au îmbunãtãþit în mod net situaþia, potrivit acestui studiu publicat în revista medicalã britanicã Lancet Oncology. 

Alte þãri precum Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia ºi Slovacia rãmân la urmã, cu rezultate sensibil sub media europeanã pentru anumite tipuri de cancer. 

Este vorba de cancerul de colon (rata de supravieþuire de 47%, faþã de media de 57% din Europa), cancerul rectal (45%, faþã de 56%) sau de limfoame (50%, faþã de 59%). 

În schimb, situaþia s-a ameliorat în aceste þãri în ceea ce priveºte cancerul de sân, cu o ratã de supravieþuire la 5 ani care a trecut de la 70% la 75% între 1999 ºi 2007. 

Autorii studiului aratã cã performanþele foarte apropiate de medie ale Regatului Unit ºi Danemarcei se explicã în principal prin diagnosticãri prea tardive, în timp ce þãrile din Europa de Est se confruntã mai ales cu o lipsã de finanþare publicã, programe de depistare inadecvate ºi protocoale de tratament depãºite. 

Situaþia s-a ameliorat global în Europa ºi pentru copiii afectaþi de cancer, cu o ratã de supravieþuire la 5 ani variind între 80% ºi 70% în funcþie de þarã în 2007. 

Cele mai spectaculoase progrese s-au înregistrat în tratarea leucemiei ºi a anumitor tipuri de limfoame, a semnalat Dr. Gemma Gatta, de la „Istituto Nazionale dei Tumori” din Milano. Totuºi, nu a fost observatã nicio ameliorare a ratei de supravieþuire în cazul altor cancere precum neuroblastomul, cea mai frecventã tumoare solidã la copii legatã de sistemul nervos simpatic, sau osteosarcomul, tumoare osoasã care îi afecteazã în special pe copii ºi pe tinerii adulþi.


Articole înrudite