28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Eşti ceea ce a mâncat tatăl tău”
„Eşti ceea ce a mâncat tatăl tău”

Vreþi sã aveþi copiii sãnãtoºi? Conteazã mult ce mãnâncã viitorii lor taþi: alimentaþia unui bãrbat înainte de a concepe un copil influenþeazã sãnãtatea acestuia, aratã un studiu realizat în Canada. Oamenii de ºtiinþã de la Universitatea McGill din Montreal au descoperit cã spermatozoizii reþin „amintiri” moleculare ale stilului de viaþã al tatãlui ºi le transferã embrionului rezultat în urma fecundaþiei. „Eºti ceea ce mãnâncã tatãl tãu”, spun cercetãtorii, pentru a sublinia cã nu numai alimentaþia viitoarei mame este esenþialã pentru sãnãtatea copilului, ci ºi cea a tatãlui.
Specialiºtii recomandã bãrbaþilor care se gândesc sã-ºi întemeieze o familie sã renunþe la mâncãrurile de tip junk food ºi sã consume cantitãþi mari de legume cu frunze verzi.
Aceste recomandãri au fost fãcute în urma unui studiu legat de rolul acidului folic, o formã a vitaminei B, care are un rol extrem de important în prevenirea unor anomalii ale sistemului nervos ºi ale coloanei vertebrale la embrion.
Femeilor li se recomandã în mod curent sã ia suplimente de acid folic atunci când încearcã sã rãmânã gravide, precum ºi în primele 12 sãptãmâni ale sarcinii, dar aceste noi descoperiri aratã cã ºi bãrbaþii trebuie sã se preocupe sã îºi asigure un nivel bun de acid folic.
Studiul cercetãtorilor canadieni a fost realizat pe ºoareci de laborator: a fost comparatã progenitura unor ºoareci masculi care aveau deficienþe de acid folic cu cea a masculilor care aveau niveluri normale ale acestei vitamine, în condiþiile în care, la toate mamele, nivelurile de acid folic erau normale. Spre surprinderea cercetãtorilor, la ºoarecii care aveau drept taþi masculi cu deficit de acid folic era mult mai probabil (cu 30%) sã aparã defecte congenitale (înnãscute), inclusiv anomalii grave ale craniului ºi coloanei vertebrale. Dupã declaraþiile cercetãtorilor, deºi se acordã, în general, multã importanþã alimentaþiei mamei înainte de conceperea unui copil, de alimentaþia tatãlui în aceeaºi perioadã nu se þine seama. „Deoarece bãrbaþii îºi pãstreazã fertilitatea de-a lungul întregii vieþi, îºi imagineazã cã sunt oricând buni pentru a avea un copil, iar atenþia s-a concentrat asupra femeilor, deoarece ele sunt cele care poartã sarcina”, spune dr. Sarah Kimmins. „Însã atât bãrbaþii, cât ºi femeile trebuie sã se gândeascã la ceea ce fac înainte de a concepe un  copil.”
Studiul, publicat în jurnalul Nature Communications, sugereazã cã lipsa de acid folic determinã modificãri chimice subtile ale ADN-lui din spermatozoizi, iar acest fapt are efecte asupra dezvoltãrii fãtului. Dr. Sarah Kimmins spune cã e prematur sã recomande bãrbaþilor sã ia suplimente de acid folic, dar aceºtia ar trebui, în orice caz, sã îºi sporeascã aportul de verdeþuri în alimentaþie. Surse naturale bune de acid folic sunt broccoli, varza de Bruxelles, spanacul, sparanghelul ºi mazãrea; vitamina se mai gãseºte în cantitãþi notabile ºi în  ficat, nãut ºi orez brun. Recomandarea este deosebit de relevantã pentru bãrbaþii supraponderali ºi cei care consumã mari cantitãþi de junk food, deoarece cantitatea mare de grãsime din corp ºi comnumul ridicat de alimente grase sunt doi factori care afecteazã modul în care organismul utilizeazã acidul folic.
Alcoolul interfereazã, de asemenea, cu procesarea acestei vitamine în corp. „Bãrbaþii tineri care umblã prin baruri ar trebui sã þinã seama de faptul cã alcoolul nu le face bine viitorilor lor copii,”, adaugã dr. Kimmins.


Articole înrudite