29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un studiu contrazice ideea conform căreia evoluţia favorizează propriul interes în detrimentul cooperării şi sugerează în schimb că persoanele egoiste au avantaje pe termen scurt, în timp ce oamenii care ştiu să coopereze şi să comunice câştigă pe termen lung, scrie publicaţia britanică The Independent.
Studiul, publicat de revista Nature, foloseşte modele ale teoriei jocului pentru a arăta cum populaţiile care cooperează au mai mult succes pe termen lung decât cele egoiste.
Cercetătorii au folosit computerele pentru a simula scenarii de cooperare şi trădare. Prin alterarea strategiilor jucătorilor virtuali, cercetătorii au putut compara care au fost comportamentele care au contribuit la supravieţuire. Studiul a opus jucătorii care urmăreau aşa-numitele strategii „cu determinantă zero” (adică cei care acţionau în mod egoist) cu cei care aveau o abordare mai altruistă. În timp ce strategii egoişti obţineau mici avantaje, oponenţii lor ajungeau în cele din urmă să-i recunoască şi să-i învingă pe egoişti.
„Comunicarea este critică în cooperare - credem că, de fapt, datorită comunicării se produce şi cooperarea', a declarat Christoph Adami, profesor la Universitatea de Stat din Michigan şi autorul principal al studiului. 'Am descoperit că evoluţia te pedepseşte dacă eşti egoist şi rău. Pentru o scurtă perioadă de timp şi împotriva unui anumit tip de oponenţi, este posibil ca egoiştii să aibă câştig de cauză. Însă egoismul nu este sustenabil din punct de vedere al evoluţiei”, susţine Adami.
În ciuda mesajului aparent umanist al descoperirilor conţinute în acest nou studiu, cercetătorii nu contrazic conceptul „genei egoiste” - teorie potrivit căreia organismele vii există doar pentru a-şi perpetua materialul genetic.


Articole înrudite