07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Expunerea la soare ar putea contribui la reducerea hipertensiunii arteriale, un factor de risc pentru crize cardiace şi atacuri cerebrale, potrivit unui studiu, relatează AFP.
Expunerea prea îndelungată la soare favorizează apariţia cancerului de piele, însă evitarea totală a soarelui ar fi dăunătoare pentru sistemul cardiovascular, susţin autorii studiului, publicat în revista de specialitate Journal of Investigative Dermatology.
Lumina soarelui modifică nivelul monoxidului de carbon din piele, favorizând dilatarea vaselor de sânge, care diminuează presiunea arterială, potrivit cercetătorilor britanici.
Mici cantităţi de monoxid de azot trec din piele în circulaţia sangvină şi scad, astfel, presiunea arterială, explică Martin Feelisch, profesor la Universitatea Southampton (Marea Britanie).
În cadrul experimentului, 24 de voluntari au fost supuşi unei doze de ultraviolete provenită de la o lampă de bronzare, care corespunde unei expuneri naturale la soare timp de 30 de minute. În a doua şedinţă, voluntarii au fost expuşi doar la căldura lămpii, care nu a avut niciun efect asupra tensiunii lor.
Dr. Richard Weller, dermatolog la Universitatea Edinburgh (Scoţia), estimează că a venit timpul să fie reevaluat raportul beneficii/riscuri al expunerii la soare, pentru a determina ce ar fi mai bine pentru sănătate, subliniind că decesele cauzate de bolile cardiovasculare le depăşesc cu mult pe cele cauzate de cancerul de piele.


Articole înrudite