26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gestionarea defectuoasă a nivelurilor glicemiei creşte riscul de declin al funcţiei cognitive
Gestionarea defectuoasă a nivelurilor glicemiei creşte riscul de declin al funcţiei cognitive

Persoanele care au fost diagnosticate cu diabet au un risc crescut de declin cognitiv pe termen lung, conform unui nou studiu. Însă, cercetarea a relevat de asemenea că o gestionare defectuoasă a nivelurilor glicemiei poate conduce la un declin al funcţiei cerebrale mai târziu în viaţă indiferent dacă persoana în cauză este diabetică sau nu, informează Press Association.
Studiul se bazează pe concluzii ştiinţifice anterioare care au indicat o asociere între diabet şi capacitatea cognitivă prin stabilirea unei conexiuni între controlul glicemiei şi un risc de manifestare a declinului cognitiv.
Oamenii de ştiinţă au evaluat funcţia cognitivă a persoanelor participante la cercetare utilizând Studiul longitudinal privind îmbătrânirea - o bază de date reprezentativă a persoanelor de peste 50 de ani din Marea Britanie - în care sunt stocate informaţii privind starea de sănătate, bunăstarea şi circumstanţele economice împărţite pe mai multe ''valuri'' sau perioade de timp. Informaţiile din această bază de date sunt utilizate pentru a studia procesul de îmbătrânire, inclusiv speranţa de viaţă şi traiectoriile din domeniul sănătăţii.
Cercetătorii au evaluat funcţia cognitivă pe baza datelor prelevate din cadrul a două astfel de etape din baza de date (din 2004 până în 2005) şi le-au reevaluat o dată la doi ani până la al şaptelea ''val'' (din 2014 până în 2015).
Circa 5.189 de bărbaţi şi femei cu vârsta medie de 66 de ani au luat parte la acest studiu în cadrul căruia le-au fost monitorizate nivelurile de hemoglobină glicată (HbA1c), un indicator al nivelului de glicemie din sânge.
Oamenii de ştiinţă au descoperit o asociere între nivelurile ridicate de hemoglobină glicată şi o rată mai mare de declin al memoriei, a funcţiei executive şi a celei cognitive.
Concluzia s-a menţinut, după cum au subliniat cercetătorii, chiar şi după ce au fost luaţi în calcul factori precum vârsta, sexul, indicele de masă corporală, consumul de alcool şi bolile cardiace.
Oamenii de ştiinţă au descoperit de asemenea că un nivel ridicat de HbA1c a fost asociat în mod direct cu o rată mai mare de declin cognitiv, indiferent dacă subiecţii erau sau nu diabetici.
Studiul a fost publicat în jurnalul Diabetologia şi a fost efectuat de cercetători de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Imperial College London şi de la Institutul de cercetări clinice din cadrul Universităţii din Beijing.


Articole înrudite