Marea parte a grăsimii pe care o pierde o persoană atunci când slăbeşte se elimină prin plămâni sub formă de bioxid de carbon (CO2), potrivit unui studiu realizat de cercetători australieni.
Analizând biochimia grăsimii, şeful studiului, fizicianul Ruben Meerman, a descoperit că 84 la sută din atomii ei sunt eliminaţi sub formă de CO2 şi că restul de 16 la sută se pierde sub formă lichidă, informează postul local ABC, citat de EFE.
Deşi formula grăsimii, cunoscută din 1960, este un amestec de carbon, hidrogen şi oxigen, nimeni nu a studiat ce se întâmplă cu atomii de grăsime atunci când sunt arşi în timpul exerciţiilor fizice.
După patru luni de cercetări, Meerman şi colegul său Andrew Brown, de la Universitatea New South Wales, au aflat răspunsul cu ajutorul unui articol ştiinţific publicat în 1949.
Atomii de oxigen sunt împărţiţi între bioxidul de carbon şi apă în proporţie de 2 la 1, ceea ce înseamnă că la fiecare patru atomi de oxigen expiraţi, doi sunt eliminaţi prin fluidele corporale ca transpiraţia, lacrimile sau urina.
Potrivit lui Meerman şi Brown, la fiecare kilogram de grăsime pierdută sau oxidată, corpul are nevoie de cantităţi suplimentare de oxigen.