04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gutuile, remediu împotriva unor afecţiuni intestinale
Gutuile, remediu împotriva unor afecţiuni intestinale

Gutuile sunt fructe de toamnă şi iarnă, din care pot fi pregătite multe reţete, dulci sau sărate. Oricum ar fi preparate, ele sunt un bun remediu împotriva unor afecţiuni intestinale, ca diareea şi constipaţia, relatează passionsante.be.
Gutuile sunt deosebit de bogate în fibre, cantitatea fiind mai mare decât în majoritatea celorlalte fructe. Tocmai acest conţinut ridicat în fibre participă la buna reglare a tranzitului intestinal. Taninurile şi pectina exercită o acţiune protectoare asupra mucoasei intestinelor, având proprietăţi antidiareice.
Fructul galben şi parfumat, dar cu coajă tare care ar putea pune probleme dinţilor, conţine şi o mare cantitate de minerale, mai ales magneziu şi oligo-elemente, constituind în acelaşi timp şi o bună sursă de vitamina C (15 mg/100 g). Aportul său caloric este scăzut — 57 kcal/100 g.
Gutuile alese pentru consum imediat sau pentru preparare termică trebuie să fie tari şi întregi, fără tăieturi. Sunt ajunse la maturitate când culoarea este galbenă, mirosul este pregnant şi au un puf care se înlătură uşor cu o perie moale.
Pregătit, fructul se potriveşte ca garnitură la carne de vânat, miel, viţel, raţă. Din gutui se fac dulceţuri, compoturi, gemuri şi tarte bune.
Deşi sunt fructe de toamnă şi iarnă, gutuilor nu le prieşte frigul, aşa încât se pot păstra câteva săptămâni în condiţii bune numai în aerul ambiant, într-o cameră bine aerisită.


Articole înrudite