07 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În diagnosticarea pietrelor la rinichi, ecografiile sunt mai recomandabile decât scanările CT
În diagnosticarea pietrelor la rinichi, ecografiile sunt mai recomandabile decât scanările CT

Pentru diagnosticarea unei pietre la rinichi, scanările CT (computer tomograf) nu sunt mai eficiente decât ecografiile, mai puţin utilizate şi mai puţin scumpe, dar mai sigure pentru pacienţi, potrivit unui studiu clinic publicat în revista medicală americană New England Journal of Medicine, informează AFP.
Spre deosebire de ecografiile cu ultrasunete, scanările CT la care medicii de urgenţă recurg de multe ori expun pacienţii la doze semnificative de radiaţii, subliniază autorii acestui studiu.
Având în vedere eficacitatea lor similară în detectarea calculilor renali, ecografiile ar trebui să fie folosite prioritar, insistă dr. Rebecca Smith-Bindman, profesor in radiologie, epidemiologie şi biostatistică la University of California, San Francisco, citată de AFP.
"Rezultatele noastre nu sugerează că pacienţii trebuie să efectueze numai un examen ecografic, ci şi că această tehnică imagistică ar trebui să fie utilizată întotdeauna prima şi apoi, eventual, alte teste, dacă medicul consideră necesar", a adăugat cercetătorul.
Utilizarea scanerelor CT în diagnosticarea pietrelor la rinichi a crescut de zece ori în ultimii cincisprezece ani, examinarea fiind efectuată de obicei de radiologi, în timp ce ecografiile sunt făcute de medicii de urgenţă.
În acest studiu clinic, autorii au repartizat aleatoriu pacienţii care se prezentau la camera de urgenţă cu simptome de pietre la rinichi, către una dintre tehnicile imagistice.
Pacienţilor din primul grup li s-a făcut scanare CT, celor din al doilea grup li s-a făcut ecografie, iar celor dintr-un al treilea grup li s-a făcut un examen radiologic.
În timpul unei perioade de monitorizare de şase luni, autorii studiului nu au găsit nici o diferenţă în starea de sănătate a celor 2.759 de pacienţi bolnavi, indiferent de tehnica imagistică utilizată sau de specialitatea medicului care a efectuat investigaţia.
"Noi tehnologii apar pe piaţă tot timpul şi nu este clar dacă o astfel de tehnologie, de multe ori mai scumpă, este mult mai eficientă", a afirmat dr. Smith-Bindman. "În cazul nostru, tehnologia cea mai simplă, mai bine vândută şi fără radiaţii este totodată şi eficientă", a conchis expertul american citat de AFP.


Articole înrudite