Consumul de peşte, aliment bogat în acizi graşi omega 3, care au numeroase virtuţi pentru sistemul cardiovascular, poate îmbunătăţi şi microcirculaţia sangvină la nivelul urechii interne, contribuind astfel la păstrarea auzului - este concluzia unui amplu studiu realizat de cercetători americani, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, informează lefigaro.fr.
Desigur, pentru conservarea auzului este important să se evite expunerea la zgomot şi medicamentele aşa-zis "ototoxice" (susceptibile să afecteze auzul).
Încă din 2007 cercetători de la Universitatea din Sydney (Australia) au constatat la femei de peste 54 de ani — cele care prezentau o deteriorare a microcirculaţiei retinei—, un risc crescut de pierdere a auzului pe frecvenţe joase. Aceeaşi echipă a constatat — după o observaţie de cinci ani — că auzul a aproape 3.000 de femei şi bărbaţi din această categorie de vârstă era mai bun dacă mâncau peşte de cel puţin două ori pe săptămână.
Studiul american apărut în septembrie 2014 are o cu totul altă anvergură, desfăşurându-se timp de 18 ani pe 65.215 femei care în 1991, la începutul cercetării, aveau vârste cuprinse între 25 şi 42. Pe durata studiului, 11.606 dintre ele au suferit alterări ale auzului. Multitudinea de date analizate le-a permis cercetătorilor de la departamentul de biostatistică de la Harvard să calculeze precis impactul consumului de peşte, eliminând celelalte aspecte. Potrivit dr Sharon Curhan şi a colegilor săi de la Brigham and Women's Hospital din Boston, „rezultatele demonstrează faptul că unele schimbări dietetice pot contribui la reducerea riscului de pierdere a auzului”.
"Acizii Omega 3 sunt molecule prezente în toate membranele şi îndeosebi în cele ale urechii interne şi ale retinei", iar aceste organe au funcţii care depind de calitatea membranelor, influenţată ea însăşi de acizii omega 3, a explicat profesorul Jean-Michel Lecerf, şeful serviciului nutriţie de la Institutul Pasteur din Lille (Franţa).
"Consumul de peşte poate fi considerat în general bun pentru sănătate, dar cu moderaţie, fiindcă în peşte se găsesc şi metale grele şi elemente nocive pentru sistemul endocrin”, avertizează dr Laurent Chevalier, medic nutriţionist. El recomandă consumul a două porţii de peşte pe săptămână, dintre care unul gras de tip somon, sardină, scrumbie sau hering. „Sunt doar date epidemiologice, iar surditatea este un mecanism complex. Se poate confirma însă importanţa elementelor omega 3, fără să facem din aceasta un panaceu", adaugă Chevalier.