02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS) afectează calitatea vieţii, unele semne fiind evidente, altele mai puţin. Apneele afectează calitatea somnului, lucru care se traduce prin somnolenţă în timpul zilei, asociată uneori cu iritabilitate, scădere a libidoului şi simptome depresive, scrie passionsante.be.
Apneea de somn este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de circa 10 secunde.
O echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles arată că este tulburată şi reglarea sistemului nervos autonom — sau sistemul neuro-vegetativ. Aceste mecanisme gestionează funcţii automate cum ar fi controlul muşchilor digestivi şi cardiaci.
În cadrul studiului, cercetătorii au apelat la un grup de adulţi, bărbaţi şi femei, pe care i-au supus unor teste fizice destinate să evalueze răspunsurile autonome ale organismului, îndeosebi în ceea ce priveşte frecvenţa cardiacă. Jumătate din participanţi erau diagnosticaţi (recent) cu SAOS, iar cealaltă jumătate, nu.
Rezultatele au arătat că apneele în somn compromit semnificativ capacitatea de adaptare a frecvenţei cardiace, cu o probabilitate crescută de a face, cu timpul, o boală de inimă. „Observăm un impact extrem de negativ al apneei în somn la bărbaţi, dar şi mai sever la femei”, afirmă unul din autorii studiului. Efectele obişnuite ale apneelor sunt mai discrete la femei sau ele se plâng mai puţin, ceea ce nu uşurează deloc diagnosticul, adaugă el.


Articole înrudite