03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mămăliga tradiţională, bună şi ca leac
Mămăliga tradiţională, bună şi ca leac

Tradiţionala mămăligă a fost de multe ori subiect de cercetare al specialiştilor, fără a i se găsi vreo contraindicaţie. Dimpotrivă, se pare că ajută la tratarea unor afecţiuni des întâlnite.
Mămăliga vindecă bronşita, tusea cronică şi gripa. Cum? Se prepară o mămăligă normală, apoi o întindem pe piept, o lăsăm 15 minute să acţioneze, după care ştergem locul cu spirt camforat.
Pentru răceală şi dureri în gât, e suficient să punem pe o plită două linguri cu mălai şi să facem inhalaţii cu fumul produs. Iar seara, înainte de culcare, e indicat să bem o cană cu terci, adică o mămăligă foarte subţire, care curge şi în care se pune o linguriţă de unt.
Deşi majoritatea o consumă ca simplu substitut al pâinii, românii cunosc şi calităţile sale terapeutice. Astfel, dacă avem probleme cu pietrele la bilă, la două ore după micul dejun putem face comprese cu ceai de muşeţel, iar după 15 minute aplicăm mămăliga şi indicat este să consumăm ulterior şi suc de lămâie sau ulei de măsline. Sună bine şi pare un medicament minune, dar studiile nu au confirmat încă în totalitate acest efect.
Totuşi, este atestat faptul că un consum zilnic de mămăligă reglează concentraţia de glucoză din sânge, fiind benefică pentru diabetici. De asemenea, reduce cantitatea de colesterol din organism, scăzând riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infract.


Articole înrudite