03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mincinoşii sunt trădaţi de... nas
Mincinoşii sunt trădaţi de... nas
Nasul ar fi cel mai bun mijloc de a descoperi un mincinos nu pentru că se lungeşte, ci datorită unei variaţii de temperatură - este concluzia la care au ajuns cercetători de la Universitatea din Granada (Spania), citaţi de 20minutes.ch.
Dacă vorbele pot ascunde o minciună, corpul nu reuşeşte să facă la fel. Cercetătorii spanioli au recurs la termografie în studiul lor. Ei au analizat activitatea cerebrală şi reacţiile emoţionale în diferite situaţii cu ajutorul unei camere termice, metodă care utilizează razele infraroşii pentru detectarea schimbărilor de temperatură.
Potrivit unui studiu recent, aproape 90% dintre părinţi declară că spun lucruri neadevărate copiilor, dar într-un scop benefic. Povestea cu şoricelul care aduce un cadou copilului căruia îi cade un dinte are cel mai mare succes. Aproape jumătate dintre părinţi (45%) cred că basmele şi legendele sunt indispensabile unei relaţii moderne cu copiii. Potrivit lor, acest lucru permite copiilor să-ţi îmbunătăţească comportamentul, îi încurajează să mănânce sănătos, să îşi dezvolte imaginaţia şi să îşi amelioreze starea de bine.
Când participanţii la studiul realizat de cercetătorii spanioli au fost invitaţi să mintă, rezultatul a fost evident: termografia a arătat că numai nasul se înroşea (era cald), în timp ce restul feţei apărea galben-portocaliu. Conform concluziilor oamenilor de ştiinţă, publicate în revista online „LiveScience”, cortexul insular, regiune a creierului aflată la originea conştiinţei şi a regularizării corporale, ar declanşa această reacţie fizică. Când omul este angoasat, prezintă o creştere globală a temperaturii feţei, în timp ce cel care face un efort în acest sens înregistrează o scădere.
Cercetătorii au studiat din acest punct de vedere şi excitaţia sexuală, constatând că aceasta se manifestă la fel la ambele sexe. În ambele cazuri, pieptul şi organele genitale se încălzesc. Dar, dacă bărbaţii îşi dau seama fără probleme când apare dorinţa, femeile declară mai des că nu sunt excitate, în timp ce corpul lor arată semne fiziologice clare. În timpul experimentelor, unele femei care încercau să îşi ascundă dorinţa au fost trădate de termografie şi contrazise de cercetători, încheie 20minutes.ch.


Articole înrudite