26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Murul - una dintre cele mai vechi plante medicinale
Murul - una dintre cele mai vechi plante medicinale
Întâlnit aproape în toate zonele ţării, apreciat pentru fructele sale delicioase, murul este şi una dintre cele mai vechi plante medicinale, mărturii despre folosirea ei în medicină datând din vremea lui Hippocrate (sec. al IV-lea î.Hr.).
Murul (Rubus fruticosus) este un arbust peren, care aparţine genului Rubus, din familia Rosaceae ce cuprinde aproximativ 320 de specii individuale, potrivit www.arkive.org. Creşte spontan în regiunile mai secetoase din câmpie sau pe malurile râurilor, în poieni, în tufişuri, în lunci, prin pădurile din regiunea muntoasă şi în zonele deluroase din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America de Nord.
Este un arbust fructifer cultivat pe scară largă. Creşte sub formă de tufiş cu tulpini înalte de 1-3 m, arcuite, rareori târâtoare, acoperite de ghimpi drepţi sau recurbaţi. Frunzele cresc în grupuri de trei până la cinci, sunt palmat-compuse, cu marginile neregulate, cu nervuri păroase şi proeminente pe faţa interioară.
Frunzele uscate conţin taninuri, fier, flavonoizi, vitamina C, acizi organici (acid malic, acid oxalic, acid tartric, acid lactic, acid galic), inozitol. Se recoltează frunzele bine dezvoltate în tot cursul verii şi sunt uscate. Rădăcina conţine saponine.
Florile sunt hermafrodite, albe sau roze cu cinci petale, dispuse în grupuri la capetele ramurilor scurte. Se deschid în lunile iunie-august.
Fructele sunt cărnoase, suculente, compuse, roşii şi acrişoare la început, negre şi dulci când sunt coapte. Fructele se coc începând de la sfârşitul lunii iulie până în octombrie. Acestea sunt bogate în vitaminele B, A şi C şi mai conţin acid citric, salicilic, sodiu, calciu, magneziu, fier, potasiu, carbohidraţi, pectină, mucilagii, flavonide, proteine şi acizi organici.
În înregistrările medicinale populare, rădăcina de mur este menţionată ca o componentă a unui decoct utilizat pentru a trata dizenteria, dar şi pentru tratarea diareei sau a tusei convulsive. Sucul de fructe a fost recomandat pentru colită.
Frunzele, în combinaţie cu frunzele altor plante cu proprietăţi medicale, sunt folosite ca ceaiuri. Frunzele de mure au fost mestecate încă din vremuri străvechi pentru a scăpa de durerea de dinţi, potrivit ncbi.nlm.nih.gov. Un decoct de frunze este util pentru o gargară în tratarea aftelor bucale. De asemenea, frunzele au fost utilizate în mod tradiţional în medicina pe bază de plante ca agent antimicrobian şi pentru proprietăţile lor de antioxidant.
Fructe sunt adunate, în general, pentru a fi folosite la realizarea de gemuri, siropuri, vin şi lichior. Murele sunt importante într-o dietă pentru conţinutul lor nutriţional ridicat de fibre dietetice, vitamina C, vitamina K şi de mangan mineral esenţial, potrivit nutrition-and-you.com.
Fructele, datorită conţinutului complex în substanţe minerale, sunt recomandate în alimentaţia persoanelor care suferă de anemie, diaree, afecţiuni pulmonare, afecţiuni ale ficatului sau ale vezicii biliare. Murele sunt cunoscute pentru proprietăţile lor anticanceroase, datorate aportului de antioxidanţi, care distrug radicalii liberi ce dăunează celulelor şi pot duce la cancer. De asemenea, consumul de fructe ajută la protejarea şi întărirea imunităţii. Cercetările ştiinţifice arată că sunt extrem de bogate în substanţe cu efect antioxidant, fiind chiar cele mai puternice fructe în acest sens.
Fructele, sărace în calorii şi bogate în fibre, ajută la menţinerea greutăţii corpului şi în acelaşi timp scad nivelul colesterolului, protejând vasele sangvine de depunerile de grăsime şi prevenind astfel instalarea unor afecţiuni severe.
Murele sunt, de asemenea, remineralizante şi astringente, antireumatice şi hipotensive şi pot ameliora simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar.
Prin conţinutul unei importante cantităţi de potasiu, mangan, cupru, fier şi magneziu, ajută la controlul tensiunii arteriale şi al pulsului cardiac, potrivit herbal-supplement-resource.com. Datorită conţinutului de potasiu, previne riscul atacului miocardic şi menţine tensiunea sângelui, iar mineralele precum fierul, cuprul şi magneziul ajută la producerea globulelor roşii, ţinând la distanţă anemia şi prevenind oboseala.
Fenolii şi acidul salicilic din fructe reduc inflamaţiile articulare, calmează durerile şi ajută la îmbunătăţirea mobilităţii articulare. Având un conţinut bogat de vitamina C, consumul de mure previne riscul apariţiei reumatismului. Consumul regulat de mure poate încetini procesul de îmbătrânire.

Articole înrudite