25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O bacterie oferă rezultate promiţătoare în lupta contra răspândirii virusului dengue
O bacterie oferă rezultate promiţătoare în lupta contra răspândirii virusului dengue

Un laborator din Rio de Janeiro mizează pe o bacterie introdusă în ţânţari în încercarea de a controla răspândirea dengue (denga), care a condus la o explozie a numărului de pacienţi afectaţi de virus în acest an în Brazilia, relatează AFP, citat de Agerpres.
Cercetătorii de la Institutul Fiocruz au înfiinţat o fermă de reproducere a ţânţarilor purtători ai bacteriei Wolbachia, care îi face mai rezistenţi la virus. Este vorba despre ţânţari din specia Aedes aegypti, vectori ai dengue, dar şi zika şi chikungunya.
Odată ajunse la vârsta adultă, insectele sunt eliberate în natură în speranţa că se vor reproduce cu alţi ţânţari şi vor răspândi bacteria ce va fi transmisă larvelor. Ca urmare, exemplarele din generaţiile următoare vor avea o şansă mai mică de a transmite virusul.
Aceste acţiuni a fost aplicate începând din 2015 în Niteroi, un oraş cu populaţie numeroasă, învecinat cu Rio. Rezultatele sunt promiţătoare, consemnându-se o ''reducere semnificativă'' a numărului de cazuri de dengue şi chikungunya în cartierele vizate. Testele au demonstrat că peste 90% dintre ţânţarii din zonele vizate sunt purtători ai bacteriei.
Însă, pentru Luciano Moreira, care coordonează proiectul Fiocruz, Wolbachia nu este răspunsul la toate problemele: în primul rând este necesar să se reducă prezenţa apei stătătoare, teren propice pentru înmulţirea ţânţarilor. ''Nu suntem soluţia, ci doar o parte dintr-un plan de acţiune care trebuie să fie bine coordonat'', a declarat el pentru AFP în laboratorul său plin cu sute de tuburi care conţin mii de ţânţari. ''Oamenii trebuie să distrugă focarele de reproducere de la ei'', a spus specialistul referindu-se la găleţile şi alte recipiente cu apă sau cauciucurile uzate în care se acumulează apă.


Articole înrudite