22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O nouă boală ce afectează mii de oameni: Sindromul Vexas
O nouă boală ce afectează mii de oameni: Sindromul Vexas

Vexas este o boală inflamatorie, cauzată de mutaţia unei gene: UBA1. Descris pentru prima dată în decembrie 2020, sindromul Vexas (systemic autoinflammatory disease of undefined origin) se manifestă prin febră mare recurentă, leziuni ale articulaţiilor (artrită etc.), plămânilor şi/sau pielii (vasculită) şi prin anomalii hematologice.
Deseori diagnosticată greşit din cauza asemănării sale cu alte patologii, Vexas este o boală clasificată drept autoimună.
Un studiu american publicat pe 24 ianuarie 2023, privind prevalenţa acestui sindrom în Statele Unite, indică faptul că ar fi mai multe cazuri decât se aştepta. Din aproape 163.096 de participanţi studiaţi, 11 persoane ar fi afectate de această mutaţie a genei UBA1. Deşi această boală nu este foarte frecventă, rata ei de mortalitate este mare: între 25 şi 35% dintre cei afectaţi mor în 5 ani de la diagnosticare.
O particularitate este că acest sindrom afectează în mod deosebit bărbaţii, întrucât este legat de cromozomul X. Se vor efectua şi alte studii, pe alte grupe de observaţii, pentru a determina cauzele acestei mutaţii şi pentru a încerca să se realizeze un test de sânge, pentru a face diagnosticul mai uşor.


Articole înrudite