Consumul de alcool în perioada sărbătorilor: De ce excesele rare pot avea riscuri neaşteptate

În perioada sărbătorilor, mulţi oameni ajung să consume mai mult alcool decât în restul anului. Deşi termenul „consum excesiv” este asociat adesea cu abuzul frecvent, chiar şi câteva pahare în plus, consumate într-o singură ocazie, pot intra în această categorie şi pot avea efecte negative asupra sănătăţii, avertizează specialiştii citaţi de Mediafax şi The New York Times.

Autorităţile din domeniul sănătăţii definesc consumul excesiv drept patru sau mai multe băuturi alcoolice la o singură ocazie pentru femei şi cinci sau mai multe pentru bărbaţi. Chiar dacă astfel de episoade sunt rare, ele nu sunt lipsite de riscuri.

După ingestie, alcoolul este transformat în organism într-o substanţă toxică numită acetaldehidă. Aceasta poate afecta ADN-ul în mai multe zone ale corpului – inclusiv cavitatea bucală, gâtul, ficatul, colonul şi sânii – iar procesele repetate de reparare a ADN-ului pot duce, în timp, la modificări care cresc riscul pentru cel puţin şapte tipuri de cancer. Specialiştii subliniază însă că aceste efecte apar, de regulă, după ani de consum repetat.

„O singură noapte de consum excesiv nu este asociată direct cu apariţia cancerului”, explică dr. Michael Siegel, profesor de sănătate publică la Universitatea Tufts. Totuşi, cercetările privind efectele pe termen lung ale episoadelor izolate de consum excesiv sunt limitate, iar legături clare sunt greu de stabilit.

În schimb, efectele imediate sunt bine documentate. Un exemplu este aşa-numitul „sindrom al inimii de sărbători”, mai frecvent iarna, când alcoolul perturbă semnalele electrice ale inimii şi poate provoca fibrilaţie atrială – o bătaie rapidă şi neregulată a inimii. Aceasta creşte riscul de accident vascular cerebral şi insuficienţă cardiacă, mai ales la persoanele vârstnice sau cu hipertensiune. Deşi simptomele dispar adesea în 24 de ore, medicii recomandă prezentarea de urgenţă la spital dacă apar dureri în piept, ameţeli sau palpitaţii persistente.

Consumul de alcool afectează semnificativ şi capacitatea de judecată. Datele recente arată o creştere a accidentelor rutiere provocate de şoferi aflaţi sub influenţa alcoolului în perioada Crăciunului şi a Anului Nou, decembrie 2022 înregistrând cel mai mare număr de decese din ultimii 15 ani în acest context.

Specialiştii recomandă câteva măsuri pentru reducerea riscurilor:

  • consumul de alimente înainte de a bea, pentru a încetini absorbţia alcoolului;
  • alternarea băuturilor alcoolice cu apă sau băuturi fără alcool;
  • evitarea ideii că vinul ar fi „mai sănătos” decât alte forme de alcool;
  • cunoaşterea propriilor limite, mai ales în cazul celor care beau rar;
  • evitarea soluţiilor „rapide” precum cafeaua sau suplimentele, care nu reduc efectele alcoolului.
  • „Nu există o pastilă care să anuleze efectele alcoolului. Timpul este singurul factor care contează”, subliniază specialiştii.

Concluzia medicilor este clară: chiar şi consumul excesiv ocazional, mai ales în contexte festive, poate avea consecinţe serioase pe termen scurt şi poate favoriza comportamente periculoase, motiv pentru care prudenţa rămâne esenţială. (sursa stiripesurse.ro)

Leave a reply

Follow
Search
Populare acum
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...