Gustarea care îţi poate afecta intestinele, potrivit gastroenterologilor

Deşi ronţăitul face parte din rutina zilnică a multora, specialiştii avertizează că nu toate gustările sunt inofensive pentru sănătate. De multe ori, nevoia de a mânca între mese nu vine din foame reală, ci din plictiseală, stres sau obiceiuri formate în timp.

Pentru a clarifica ce alegeri sunt mai sigure, publicaţia Parade a consultat mai mulţi gastroenterologi. Aceştia atrag atenţia în special asupra chipsurilor ultra-procesate, considerate una dintre cele mai dăunătoare gustări pentru sănătatea intestinelor. Potrivit dr. Jason Korenblit, aceste produse conţin amidon rafinat, uleiuri industriale şi numeroşi aditivi, dar aproape deloc fibre, esenţiale pentru bacteriile benefice din intestin.

Consumul ocazional nu reprezintă un pericol major, însă mâncatul frecvent de chipsuri poate favoriza inflamaţia intestinală, dezechilibrele microbiomului şi, în timp, probleme digestive persistente. Riscurile cresc şi mai mult atunci când sunt asociate cu băuturi îndulcite.

În locul lor, medicii recomandă gustări simple şi cât mai puţin procesate, precum nucile, fructele de pădure, iaurtul sau preparatele pe bază de leguminoase. Acestea oferă fibre, proteine şi probiotice care susţin sănătatea intestinelor şi asigură o senzaţie de saţietate mai durabilă.

Specialiştii subliniază că nu este vorba despre perfecţiune alimentară, ci despre obiceiuri sustenabile pe termen lung, care pot face diferenţa reală pentru sănătatea digestivă. (sursa stiripesurse.ro)

Leave a reply

Follow
Search
Populare acum
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...