25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O substanţă reduce cu 30% mortalitatea din cauza diabetului de tip 2
O substanţă reduce cu 30% mortalitatea din cauza diabetului de tip 2

Un studiu de mare importanţă pentru cercetările în domeniul diabetului, prezentat la Stockholm (Suedia) la Congresul anual de diabetologie şi publicat simultan în New England Journal of Medicine, demonstrează pentru prima oară efectul benefic al unui produs antidiabetic asupra sistemului cardiovascular: empagliflozina ar reduce cu 30% mortalitatea în rândul pacienţilor diabetici de tip 2 care prezintă un risc cardiovascular ridicat, relatează vineri pourquoidocteur.com.

Pe termen lung, diabeticii pot suferi complicaţii ca infarct, AVC, etc., mai ales în cazul în care nu îşi controlează periodic glicemia. Până acum însă nu fusese dovedit clar faptul că intervenţia asupra diabetului ar avea efect benefic asupra evenimentelor cardiovasculare, arată Samy Hadjadj, diabetolog la Poitiers (Franţa).

Studiul EMPA-REG, desfăşurat pe mai mult de 7.000 de pacienţi cu diabet de tip 2, a avut ca scop verificarea siguranţei empagliflozinei pentru inimă şi vasele sanguine. Substanţa aparţine familiei inhibitorilor de SGLT2 (cotransportor glucoză-sodiu) şi acţionează favorizând eliminarea zahărului în urină. În cadrul experimentului, oamenii de ştiinţă au comparat apariţia unor evenimente de natură cardiovasculară, numărul de decese, dar şi spitalizările după o problemă cardiacă sau vasculară la pacienţii care luau un tratament standard pentru diabet (sulfamidă, metformină), cu sau fără empagliflozină.

"Numărul evenimentelor cardiovasculare a scăzut cu 14% în grupul care primea această substanţă. Este un rezultat foarte bun", a spus Sami Hadjadj. În realitate numărul infarcturilor şi al accidentelor vasculare cerebrale nu a scăzut semnificativ, însă s-a redus cel al deceselor din cauze cardiovasculare, mai mici în grupul tratat. În plus, substanţa, administrată o dată pe zi pe cale orală, a dus la scăderea cu 32% a mortalităţii, indiferent de cauze, ceea ce reprezintă o eficienţă aproape neaşteptată, potrivit specialiştilor. Ei apreciază că acum este important de înţeles mecanismul prin care empagliflozina reduce rata mortalităţii.

Eficienţa empagliflozinei, administrată singură sau în combinaţie cu un tratament standard, în scăderea glicemiei fusese demonstrată anterior. Substanţa are autorizaţie de comercializare pe piaţa europeană pentru tratamentul diabetului de tip 2 din 2014. 


Articole înrudite