17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cel mai frecvent factor de risc genetic pentru boala Alzheimer le afectează mai mult pe femei decât pe bărbaţi, arată un studiu desfăşurat la Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford (California), publicat în revista „Journal of Neuroscience” din 13 iunie şi menţionat de 7sur7.be.
La femeile care au această variantă genetică, creierul prezintă schimbări caracteristice bolii Alzheimer, vizibile înaintea manifestării oricărui simptom, precizează autorii studiului. Bărbaţii şi femeile care moştenesc două copii - câte una de la fiecare părinte - ale acestei variante genetice, numite ApoE4, prezintă un risc foarte mare de a face Alzheimer. Însă această combinaţie genetică este rară, afectând circa 2% din populaţie, în timp ce 15% dintre oameni sunt purtători ai unei singure copii a genei ApoE4.
Cercetătorii au pus în evidenţă pentru prima oară o diferenţă între bărbaţii şi femeile mai în vârstă, sănătoşi, purtători ai ApoE4. În această grupă de vârstă, femeile, nu şi bărbaţii, prezintă caracteristici ale bolii Alzheimer. Bărbaţii la care testele genetice au indicat prezenţa unei singure copii a genei ApoE4 riscă mai puţin să sufere de Alzheimer, sindrom incurabil, cu cauze nelămurite pe deplin, care afectează circa 30 de milioane de oameni din lumea întreagă.
Această descoperire poate explica de ce mai multe femei decât bărbaţi fac boala, spune doctorul Michael Greicius, de la Centrul Stanford pentru tulburări de memorie. La trei femei afectate de Alzheimer există doi bărbaţi care suferă de acest tip de tulburare neurodegenerativă, arată specialistul.


Articole înrudite