28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oamenii care vorbesc prea mult la telefonul mobil sunt mai puþin fericiþi
Oamenii care vorbesc prea mult la telefonul mobil sunt mai puþin fericiþi

Persoanele care vorbesc prea mult la telefon ºi îºi petrec constant timpul pe reþelele de socializare au tendinþa de a fi mai nefericite ºi mai anxioase decât ceilalþi oameni, conform unui studiu al cercetãtorilor americani. Autorii acestui studiu au urmãrit frecvenþa cu care peste 500 de studenþi foloseau telefonul în fiecare zi, evaluând modul în care acest lucru le afecta perspectiva acestora asupra vieþii, informeazã dailymail.co.uk. Cercetãtorii au descoperit cã, în loc sã îi facã pe oameni sã se simtã mai aproape de prieteni, telefonul mobil le creºtea gradul de anxietate, deoarece numeroºi participanþi la studiu se simþeau de fapt obligaþi sã pãstreze legãtura cu ceilalþi prin apeluri, sms-uri ºi postãri pe reþelele de socializare. În plus, alþi participanþi la studiu întâmpinau dificultãþi cu privire la deconectarea de pe platformele de socializare, precum Facebook.

Studiul, efectuat de oamenii de ºtiinþã Jacob Barkley, Aryn Karpinski ºi Andrew Lepp, contrazice rezultatele cercetãrilor anterioare care susþineau cã telefoanele mobile îmbunãtãþesc interacþiunea socialã ºi contribuie la reducerea sentimentului de izolare.

Acest nou studiu, realizat la Universitatea Kent din Ohio, a relevat faptul cã utilizarea constantã a telefonului sporea senzaþia de stres. "Reþeaua socialã mã face uneori sã mã simt oarecum legat de telefon (...) de parcã aº avea altã obligaþie în viaþã", a spus unul dintre studenþii participanþi la studiu, iar alt student s-a plâns cã faptul de a poseda un telefon mobil înseamnã cã poate fi contactat oricând.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetãtorii au folosit o unitate de mãsurã clinicã a anxietãþii ºi rãspunsurile privind nivelul de satisfacþie faþã de propria viaþã ale fiecãrui student. "Nu mai existã timp sau singurãtate în viaþa acestor studenþi ºi cred cã, pentru sãnãtatea mintalã, este nevoie de timp de reflecþie, de introspecþie, de analizã a întâmplãrilor vieþii sau pur ºi simplu de refacere dupã stresul de zi cu zi", a declarat cercetãtorul Andrew Lepp.

Echipa de cercetare a folosit de asemenea rezultatele la examene ale participanþilor la studiu, cu vârsta cuprinsã între 18 ºi 22 de ani, observând cã studenþii dependenþi de telefonul mobil ºi de reþelele de socializare aveau note mai mici decât ceilalþi. "De asemenea, câþiva dintre studenþii intervievaþi au declarat cã trimit mesaje constant (...) de dimineaþa pânã seara, ceea ce ar putea fi un factor de stres în sine", au precizat cercetãtorii.


Articole înrudite