02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Obiecte depozitate în pod sau pivniţă pot emite radiaţii
Obiecte depozitate în pod sau pivniţă pot emite radiaţii
Unele obiecte vechi pot fi radioactive, de exemplu ceasurile cu luminiscenţă, „cafetierele cu radiu” sau cremele de faţă din anii 1920, relatează maxisciences.com.
Obiecte folosite zilnic, având un aspect banal, uneori foarte vechi, continuă să emită radiaţii, arată Agenţia naţională pentru gestionarea deşeurilor radioactive (ANDRA), care are rolul de a le depista şi înlătura. Astfel de obiecte vechi radioactive au contaminat săptămâna trecută un hol dintr-o clădire din Lyon. Ridicând, miercurea trecută, obiecte medicale care conţin radiu din anii 1920, rămase într-o ladă a unei persoane particulare (a cărei bunică era radiolog), tehnicienii de la Institutul de radio-protecţie şi siguranţă nucleară (IRSN) au scăpat o cantitate mică de prafuri radioactive.
După cum explică ANDRA într-un mic ghid destinat să sensibilizeze publicul cu privire la aceste pericole, „după descoperirea radioactivităţii, la sfârşitul secolului al XIX-lea (de către Pierre şi Marie Curie), a existat o adevărată pasiune faţă de utilizarea produselor care conţineau substanţe radioactive. Radiul era perceput ca având putere distructivă în doze mari, dar se considera că are efect benefic în doze mici”. Aşa au apărut în farmacii cremele împotriva ridurilor, care conţineau mici cantităţi de radiu şi toriu, rujurile strălucitoare, pastile împotriva bronşitei etc. Vedeta acelor timpuri a fost însă apa radioactivă, vândută la domiciliu de câteva firme sau fabricată acasă cu ajutorul cafetierelor „cu radiu”. În domeniul militar, radiul şi tritiul foloseau pentru a face luminiscente acele busolelor sau ale indicatoarelor de zbor din avioane.
Cei care au astfel de obiecte trebuie să se gândească că sunt potenţial radioactive. Unele pot avea un logo - „trifoiul radioactiv”. Dacă un obiect fabricat înainte de 1960 străluceşte în întuneric fără să fi fost expus la lumină de două zile înseamnă că poate emite încă radiaţii, încheie maxisciences.com.


Articole înrudite