20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
OMS: Produsele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ au un conţinut ridicat de zahăr
OMS: Produsele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ au un conţinut ridicat de zahăr

Produsele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ conţin deseori prea multe zaharuri, iar informaţiile de pe etichete creează confuzii, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care propune revizuirea criteriilor sale în ceea ce priveşte alimentaţia nou-născuţilor, informează AFP, potrivit Agerpres.
"În cazul a aproximativ jumătate dintre produsele examinate (...), peste 30% dintre calorii provin din zaharuri totale, iar circa o treime din alimente conţin zahăr adăugat sau alţi îndulcitori", a precizat Biroul Regional pentru Europa al OMS, după ce a studiat aproape 8.000 de produse comercializate în peste 500 de magazine din oraşe precum Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Haifa (Israel) şi Budapesta (Ungaria) din noiembrie 2017 până în ianuarie 2018.
Un aport ridicat de zahăr poate creşte riscul obezităţii şi al cariilor dentare, iar o expunere precoce la produse îndulcite poate crea o preferinţă nocivă pentru alimente care conţin zahăr pentru restul vieţii, avertizează OMS.
"O nutriţie adecvată în perioada neonatală şi în primii ani ai copilăriei rămâne un factor esenţial pentru asigurarea unei creşteri şi dezvoltări optime a copilului, precum şi o stare de sănătate mai bună pe parcursul viaţii", a amintit directoarea regională a OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, citată într-un comunicat.
În 2018, instituţia a avertizat asupra creşterii numărului persoanelor obeze şi supraponderale în rândul europenilor, fenomen care riscă să inverseze tendinţa de creştere a speranţei de viaţă în această regiune.
Consumul de băuturi îndulcite, printre care sucuri de fructe, poate atrage după sine tendinţa de a renunţa la alimentele mai bogate în substanţe nutritive.
Circa o treime dintre produsele analizate au în compoziţia lor zahăr, sucuri de fructe concentrate sau alţi îndulcitori, ingrediente care nu ar trebui adăugate în alimentele destinate copiilor mici.
În cazul a 18% până la 57% dintre aceste alimente, peste 30% dintre calorii provin din zaharuri, avertizează OMS.
Biroul Regional pentru Europa al OMS are 53 de state membre, printre care Rusia, Andorra, Germania sau Tadjikistan.

Până la 60% dintre etichete conţin informaţii înşelătoare

Studiul a arătat totodată că alimentele considerate necorespunzătoare din punctul de vedere al recomandările OMS sunt comercializate ca fiind adecvate pentru copii mici.
Un procent cuprins între 28% şi 60% dintre alimentele analizate sunt etichetate ca fiind adecvate nou-născuţilor cu vârsta sub şase luni, deşi ''OMS recomandă ca nou-născuţii să fie hrăniţi în mod exclusiv cu lapte matern în primele şase luni de viaţă şi, prin urmare, niciun aliment nu ar trebui comercializat ca recomandat copiilor sub şase luni'', subliniază raportul.
Pentru a-şi încuraja membrii să adopte noi linii directoare, OMS intenţionează să-şi reactualizeze recomandările.
Organizaţia ar dori să oprească promovarea substitutelor pentru laptele matern şi recomandă ca alimentaţia copiilor cu vârsta între şase luni şi doi ani să se bazeze pe alimente bogate în substanţe nutritive, preparate la domiciliu.
Adaosurile de zahăr şi îndulcitorii ar trebui de asemenea interzise din compoziţia alimentelor destinate bebeluşilor.
Etichetele băuturilor îndulcite, în special sucurile de fructe şi laptele condensat, precum şi cele prezente pe dulciuri ar trebui să menţioneze că aceste produse nu sunt adecvate copiilor sub trei ani.


Articole înrudite