17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Remedii naturiste pentru detoxifierea colonului
Remedii naturiste pentru detoxifierea colonului
Depozitele albicioase de pe limbă, oboseala, respiraţia urât mirositoare, constipaţia, lipsa puterii de concentrare, nervozitatea, chiar pofta exagerată de dulciuri pot fi semne care să indice nevoia unei detoxifieri a colonului.
Fibre
Fibrele sunt numite şi "măturătorii" intestinului, deoarece ele absorb reziduurile toxice din colon şi ajută la eliminarea lor. Fibrele sunt cel mai bun "medicament" pentru constipaţie şi obezitate. Necesarul zilnic de fibre este de 20g. Includeţi în dietă alimente bogate în fibre: cereale (porumb, grâu integral, ovăz, orz, orez integral, pâine şi paste integrale), nuci şi seminţe neprăjite (nuci, migdale, fistic, acaju, alune de pădure, seminţe de in, floarea-soarelui, dovleac), leguminoase (soia, linte, fasole, mazăre, năut), fructe (avocado, pere, mere, struguri, prune, căpşuni, portocale, smochine), fructe de pădure (afine, zmeură, mure, coacăze), legume (varză, ţelină, păstârnac, pătrunjel, spanac, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles).
Hidratarea
Hidrataţi-vă corespunzător, pentru a preveni constipaţia şi a vă asigura un colon sănătos. Consumaţi zilnic opt pahare de apă (1,5 l) şi veţi observa efectele benefice atât asupra sistemului digestiv, cât şi pentru sănătatea pielii. De asemenea, sucul de fructe/legume (mere, citrice, morcovi) ajută la eliminarea materiilor toxice acumulate în colon. Puteţi încerca şi ceaiurile speciale pentru detoxifierea colonului, de la magazinele naturiste. Se recomandă evitarea sucurilor carbogazoase, a cafelei şi alcoolului. Consumaţi ceai verde în loc de cafea, pentru energizare.
Hrana vie
Un efect puternic detoxifiant la nivelul colonului, îl are "hrana vie": legume, fructe, seminţe, nuci în stare naturală, neprelucrate termic. Puteţi adopta această "dietă" cel puţin o dată pe săptămână. Pentru rezultate deosebite, se recomandă o "cură" de o săptămână, timp în care se consumă numai alimente crude (fructe şi legume, salate, ulei de măsline, nuci, seminţe, fructe confiate) şi lichide: apă plată, ceaiuri, sucuri naturale. Se exclud în această perioadă: dulciurile, mezelurile, cafeaua, alcoolul, tutunul, alimentele pe bază de faină albă, mezeluri şi carne de orice fel, conserve. În această perioadă de detoxifiere pot să apară senzaţii neplăcute: ameţeli, dureri de cap, greaţă, transpiraţii urât mirositoare. Nu vă alarmaţi, corpul elimină toxinele şi în câteva zile vă veţi simţi mai puţin obosiţi şi mult mai sănătoşi.
Lămâie
Beţi în fiecare seară înainte de culcare şi dimineaţă pe stomacul gol următoarea băutură: un pahar de apă plată cu sucul de la o jumătate de lămâie şi o linguriţă de miere. Se poate adăuga şi o linguriţă de seminţe de in măcinate (au un conţinut ridicat de fibre). Pentru detoxifierea vezicii biliare şi a ficatului se bea pe stomacul gol o lingură de ulei de măsline extravirgin amestecat cu sucul de la o jumătate de lămâie.
Pătrunjel
Patrunjelul consumat crud, în salate, sau sub formă de ceai ajută la detoxifierea colonului şi rinichilor. Pentru ceaiul de pătrunjel se folosesc câteva legături de pătrunjel verde, se spală bine, se mărunţesc cu mâna şi se pun la fiert în doi litri de apă plată  şi se fierb încă 5 minute după ce apa a dat în clocot. Apoi se lăsă la răcit, se filtrează şi se păstrează la frigider, într-un recipient de sticlă. Se bea zilnic câte un pahar din acest ceai, la aceeaşi oră, pe stomacul gol.
Argilă
Apa de argilă (albastră) se prepară dintr-o jumătate de pahar de apă plată (150 ml), la care se adaugă o linguriţă de argilă (în jur de 7g). Se lăsă să stea minimum 4-5 ore (dar nu mai mult de 24 de ore), în recipiente de porţelan sau lemn. În primele şapte zile, se bea înainte de fiecare masă cu 20-30 de minute, numai apa de argilă. Apoi se bea tot conţinutul paharului, amestecând apa cu argila, încă 14 zile, cura de detoxificare cu argilă fiind de 21 de zile. Tratamentul cu argilă se realizează 21 zile în prima lună. Se continuă cu 10 zile în fiecare lună, timp de 6 luni. Tratamentul cu argilă este contraindicat femeilor în perioada ciclului menstrual.
Orz verde
Cura cu suc de orz verde este unul din cele mai eficiente moduri de detoxifiere a organismului. Sucul de orz verde se administrează de 1-2 ori/zi, cu o oră înainte de masă. Se poate face din pulbere de orz verde în combinaţie cu apă plată sau suc de fructe. Puteţi cultiva planta chiar în casă: seminţele de orz se înmoaie în apă timp de 24h, apoi se pun în ghivece cu pământ. Când planta ajunge la 20-30 cm, din frunze, peste care se adaugă apă, se prepară suc, cu ajutorul unui blender. Se strecoară apoi sucul obţinut printr-un tifon şi se consumă imediat.
Fructe de soc
Se foloseşte tinctura din fructe de şoc (care se poate găsi la magazinele naturiste), recomandată pentru detoxifierea colonului, combaterea constipaţiei, eliminarea depozitelor de lichide din ţesuturi şi stimularea imunităţii. Se administrează 1-2 linguri de tinctură de fructe de soc pe zi, dimineaţa pe nemâncate.
Suc detoxifiant
Se recomandă sucul din frunze şi flori de păpădie, ţelină şi urzica. Se mărunţesc, în cantităţi egale, şi se mixează cu ajutorul blenderului, după ce se adaugă apă. Curăţă organismul de deşeuri şi toxine şi se consuma proaspăt, dimineaţa, pe stomacul gol. Cura durează trei săptămâni. O altă reţetă de suc detoxifiant: păpădie, mere, lămâie.
Polen şi propolis
Produsele apicole au proprietăţi imunostimulatoare şi detoxifiante. Polen - 2 linguriţe în fiecare dimineaţă pe stomacul gol. Propolis - se iau câte 25 de picături de tinctură de propolis, cu două ore înainte de masă.


Articole înrudite