03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Riscul de suicid în cazul adolescenţilor, asociat cu gradul de atenţie primită din partea părinţilor
Riscul de suicid în cazul adolescenţilor, asociat cu gradul de atenţie primită din partea părinţilor

Adolescenţii ai căror părinţi sunt distanţi şi care rareori se interesează de ceea ce simt copiii lor au mai multe gânduri suicidare prin comparaţie cu cei care beneficiază de mai multă atenţie din partea adulţilor, potrivit unui studiu publicat recent şi citat de AFP.
Această cercetare relevă faptul că adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani sunt mult mai susceptibili să se gândească la sinucidere sau să întreprindă o tentativă în acest sens dacă părinţii lor nu manifestă suficientă afecţiune pentru ei.
"Copiii trebuie să ştie că există cineva acolo pentru ei şi, din păcate, prea mulţi nu resimt acest sprijin, ceea ce reprezintă o problemă majoră", a explicat Keith King, profesor la Universitatea din Cincinnati, coautor al acestei lucrări prezentată în cadrul conferinţei anuale a American Public Health Association din Atlanta (Georgia, sud-est).
Adolescenţii de 12 şi 13 ani sunt cei mai sensibili la atitudinea părinţilor lor, au constat cercetătorii care au efectuat o nouă analiză asupra rezultatelor unui sondaj realizat la nivel naţional în 2012 privind consumul de droguri şi sănătatea.
La aceste vârste, copiii ai căror părinţi nu le spun niciodată că sunt mândri de ei, sau fac foarte rar acest lucru, manifestă o predispoziţie de cinci ori mai mare către gânduri suicidare şi prezintă un risc de şapte ori mai mare de tentative de suicid, au concluzionat oamenii de ştiinţă.
De asemenea, în rândul copiilor cu vârste de 12-13 ani, cei ai căror părinţi le spun rar sau niciodată că se descurcă bine sau nu-i ajută să-şi facă temele au "un risc extrem de suicid", au constatat de asemenea cercetătorii, conform AFP.
Deşi tendinţele suicidare sunt mai puţin pronunţate în rândul elevilor de liceu prin comparaţie cu cei de 12-13 ani, ele rămân totuşi ridicate în cazul în care părinţii lor nu sunt implicaţi emoţional, indică studiul.
Astfel, în rândul adolescenţilor de 16-17 ani ai căror părinţi le spun rar sau niciodată că sunt mândri de ei, riscul de a manifestare a gândurilor suicidare este de trei ori mai mare, iar cel de tentativă de suicid este de patru ori mai ridicat.
Potrivit unui raport publicat în luna august a anului trecut de către Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, rata sinuciderilor în rândul adolescenţilor americani este în continuă creştere din 2007.
Rata de suicid în SUA s-a dublat în cazul fetelor cu vârste între 15 şi 19 ani între 2007 şi 2015, acesta fiind anul în care a fost atins cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, a precizat CDC.
În rândul băieţilor din aceeaşi grupă de vârstă, această rată a crescut cu 30% în aceeaşi perioadă.


Articole înrudite