27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Milioane de oameni se bazează pe medicamentele eliberate cu prescripţie medicală pentru a-şi trata diverse boli. Cu toate acestea, combinaţiile chimice din unele dintre pastile pot cauza efecte secundare bizare sau chiar dramatice. Mai jos am alcătuit o listă cu unele dintre cele mai ciudate exemple confirmate:
Ştergerea amprentelor
Acum câţiva ani, autorităţile din SUA l-au reţinut timp de patru ore pe un imigrant venit din Singapore care nu avea amprente. În cele din urmă, el a fost eliberat dar doar după ce s-a constatat că lipsa amprentelor era un efect secundar al unui medicament utilizat în chimioterapie, numit capecitabină. Atunci când organismul reacţionează la acţiunea medicamentului, pielea se cojeşte. Aşa se explică de ce individul nu avea amprente.
Amnezia
În filme, amnezia apare, în general, la persoanele care au suferit lovituri în zona capului. În medicină, în schimb, pierderea memoriei pe durată scurtă de timp poate apărea şi după administrarea anumitor medicamente. Unele dintre medicamentele învinuite pentru acest tip de efect secundar sunt tranchilizantele şi somniferele.
Pierderea mirosului
Au existat câteva cazuri raportate în care pacienţii şi-au pierdut capacitatea de a simţi mirosul (tulburare numită anosmie), ca urmare a administrării de interferoni, substanţe recomandate în cazul persoanelor care suferă de hepatită, leucemie şi scleroză multiplă. Unul dintre cazurile de acest gen este cel al unui pacient din Croaţia care şi-a pierdut simţul mirosului la doar câteva săptămâni după tratamentul cu interferon. Chiar şi la 13 luni de la încetarea tratamentului, el tot nu mai putea detecta mirosul.
Vegas, baby, Vegas
Utilizarea rodopilolului pentru tratarea sindromului picioarelor neliniştite (boala Willis-Ekbom) sau a Parkinsonului ar l-ar putea face pe individ să manifeste un comportament obsesiv cu privire la jocurile de noroc şi actul sexual, susţine producătorul medicamentului, GlaxoSmithKline. „Pacienţii ar trebui să îşi informeze medicii dacă experimentează un astfel de comportament când utilizează medicamentul”, susţine producătorul.
Gustările de la miezul nopţii
Somniferul zolpidem este asociat cu o serie de efecte secundare precum mâncatul sau gătitul în somn şi chiar condusul în timpul somnului. Medicii încă nu au identificat care este cauza pentru care tratamentul dă astfel de efecte secundare.
Halucinaţiile
Mefloquinul este un agent care luptă împotriva malariei, însă el poate da efecte secundare destul de ciudate şi de periculoase. Pacienţii se plâng că în timpul administrării suferă halucinaţii şi episoade în care încearcă să se sinucidă. În 2009, CBC News a anunţat că mai bine de 3.000 de pacienţi au declarat că au probleme psihice din cauza administrării de Lariam,un medicament care conţine mefloquin.
Urina albastră
Albastrul este o culoare rară în natură, ceea ce face ca urina albastră să fie un lucru cu adevărat ciudat. Există mai multe medicamente al căror efect secundar este producerea urinei albastre, printre care şi antidepresivul amitriptilin, indometacinul, şi anestezicul propofol, iar culoarea albastră provine de la coloranţii artificiali din pastile.


Articole înrudite