Tuberculoza continuă să facă ravagii în Europa de Est

 
Vineri, 20 Martie 2015 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape o mie de europeni contactează zilnic, în medie, tuberculoza, în special în partea de est a continentului, susţine un raport comun al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).
\"Tuberculoza multi-rezistentă (MDR-TB) face în continuare ravagii în regiunea europeană, transformând-o în cea mai afectată zonă din lume\", a indicat într-o declaraţie directoarea pentru Europa a OMS, Zsuzsanna Jakab, citată de AFP.
Doar 50% dintre bolnavi sunt diagnosticaţi şi numai jumătate dintre aceştia se vindecă.
În 2013, în Europa au fost raportate 360.000 de cazuri de tuberculoză (incluzând toate tulpinile), în scădere cu 5,6% pe an, însă 85% dintre acestea au fost depistate în 18 ţări cu \"prioritate ridicată\" din Europa de Est, se indică în raportul publicat marţi.
De asemenea, potrivit acestuia, 38.000 de persoane au murit, în special în ţările respective, care includ Rusia, statele baltice, dar şi România şi Turcia.
\"Tuberculoza este strâns legată de condiţiile socio-economice dintr-o ţară, de nutriţie, de nivelul de trai şi de sistemul de sănătate\", a declarat pentru AFP Marieke van der Werf, o purtătoare de cuvânt al ECDC, cu sediul la Stockholm.
Tuberculoza rămâne a doua boală infecţioasă cu cea mai mare mortalitate la nivel mondial, după SIDA. În 2013 au fost înregistrate 9 milioane de cazuri noi şi 1,5 milioane de decese, faţă de 1,6 milioane de decese asociate cu SIDA în 2012.
Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei este marcată în 24 martie, încheie AFP.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu