23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cât de riscante sunt sporturile de iarnă
Cât de riscante sunt sporturile de iarnă

Dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie şi Medicină Sportivă abordează o temă de mare interes pentru această perioadă şi oferă spre cititre un îndrumar de bune practici în sporturile de iarnă pentru a evita eventualele accidentări. Accidentările la schi, de exemplu, sunt unele dintre aceste complicaţii care poate surveni în orice moment, fie că vorbim despre un începător sau despre un avansat, iar dacă nu sunt gestionate corespunzător pot avea efecte negative pe temen lung, asupra sănătăţii persoanei respective. Sporturile de iarnă pot fi riscante, dacă sunt tratate cu neatenţie şi superficialitate. În egală măsură, însă, acest pericol poate apărea şi atunci când mergi pe jos, în parc sau trotuare cu polei.
„Înainte de a te urca pe schiuri, pe placă sau de a porni cu sania, ai grijă că ţi-ai luat toate măsurile de siguranţă. Şi, dacă vrei şi un sfat, nu uita de încălzire! Vorbim de sporturi, totuşi, aşa-i?”, declară dr. Tarek Nazer.

Cele mai frecvente traumatisme care pot apărea în timpul practicării sporturilor de iarnă

Cele mai frecvente traumatisme care pot apărea în timpul practicării sporturilor de iarnă sunt entorsele de greznă, de pum, de genunchi sau de genunchi. Acestea pot fi completate de leziunile de menisc sau de ligamente, dar şi de fracturi. Leziunile de la nivelul capului sunt, într-adevăr, cele mai grave, la fel cum sunt şi cele survenite la nivelul coloanei vertebrale.
„Leziunile survenite la nivelul capului sunt, cu adevărat, extrem de periculoase, însă asta nu înseamnă că celelalte tipuri de accidentări sunt mai puţin importante. Dacă ne gândim, de exemplu, la traumatismele de la nivelul coloanei vertebrale, ne dăm seama, iată, că periculoase sunt toate. Revenind, însă, la leziunile de la nivelul capului putem spune că acestea pot duce la sângerări excesive, dar şi la efecte pe termen lung. Dacă nu este investigată şi tratată corespunzător o leziune la nivelul capului, sechelele pot fi cu adevărat serioase”, completează medicul ortoped.

Îndrumar de bune practici în sporturile de iarnă

Dr. Tarek Nazer explică punctual şi pe scurt despre ce este vorba atunci când vrem să ne asigurăm că minimizăm cât mai mult riscurile apariţiei unei accidentări la schi.
1. Fii în formă. Asigură-te că eşti într-o stare fizică bună când practici schi. Dacă nu eşti în formă, alege cu grijă traseul, până când vei fi apt pentru trasee mai dificile. Încălzeşte-te. Studiile au arătat că muşchii neîncălziţi sunt mai expuşi accidentărilor. Aşa că încălzeşte-te prin alergare sau mers pe loc, 3-5 minute.
2. Hidratează-te. Chiar şi un nivel mediu de deshidratare îţi poate afecta abilitatea fizică şi anduranţa. Bea suficientă apă înainte, în timpul şi după cursele de schi.
3. Informează-te cu privire la regulamentul de siguranţă pe pârtie. Informează-te despre siguranţa folosirii teleschiurilor. Poartă echipament corespunzător.
4. Poartă mai multe straturi de îmbrăcăminte uşoară, largă, rezistentă la apă şi vânt, care să asigure caldură şi protecţie. Cumpără sau inchiriază încălţăminte specială de schi şi legături, care să corespundă standardelor de specialitate.
5. Verifică schiurile şi clăparii înainte de a schia. Trebuie să fie adaptate înălţimii, greutăţii tale, precum şi abilităţii tale la schiat. Poartă echipamente de protecţie adecvate precum ochelarii de protecţie şi o cască. (Autor: Ileana Voicu Ghinea)


Articole înrudite