30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Decizia luată de Primăria Galaţi şi care va avea impact major la nivelul asociaţiilor de locatari şi de proprietari este transformarea societăţii locale de furnizare a apei calde şi căldurii Apaterm în operatorul regional de distribuţie a căldurii denumit Calorgal, noua entitate urmând să funcţioneze începând cu data de 1 februarie. Practic, acest lucru va însemna că de la 1 februarie Calorgal va încheia convenţii individuale de plată cu fiecare proprietar branşat individual. „Începând din această săptămână, noul operator public de energie termică din Galaţi va începe contractarea serviciilor de distribuţie şi furnizare către asociaţiile de proprietari. Termenul prevăzut pentru încheierea acestor contracte este sfârşitul lunii ianuarie. CALORGAL SA va începe furnizarea agentului termic în municipiul Galaţi la 1 februarie 2013. În acelaşi timp, CALORGAL va încheia convenţii individuale de plată cu fiecare proprietar branşat la sistemul public de distribuire a agentului termic, urmând ca după începerea furnizării energiei termice să elibereze facturi individuale. Termenul prevăzut pentru încheierea convenţiilor individuale de plată este sfârşitul lunii februarie. Odată încheiate contractele dintre asociaţiile de proprietari şi distribuitorul de energie termică, furnizarea agentului termic (inclusiv apa caldă) nu va mai fi afectată de datoriile istorice sau curente către APATERM”, se mai arată în comunicatul de presă al Primăriei Galaţi, remis de Mihai Costache. Teoretic, soluţia  este una bună, deşi primarul Stan declara acum câteva luni că societatea Calorgal este o soluţie de tranziţie şi că ea va prelua cam jumătate din cei 700 de angajaţi ai Apaterm, restul urmând să fie disponibilizaţi. În comunicatul de presă remis de Primărie se mai arată că primarul Marius Stan îşi menţine angajamentul de a evita în această iarnă orice majorare a preţului gigacaloriei furnizate populaţiei prin sistemul public şi de a căuta şi implementa cât mai rapid soluţii alternative de producere în sistem centralizat a energiei termice pentru consumul casnic. „De asemenea, precizăm că încetarea activităţii APATERM şi preluarea de către CALORGAL a distribuţiei centralizate a agentului termic nu afectează procesul şi procedurile de acordare a subvenţiei pentru energia termică şi nici a ajutoarelor de încălzire”, se încheie comunicatul de presă remis de către Primăria Galaţi.
Cine va conduce societatea?
Reprezentanţii Primăriei Galaţi au anunţat abia ieri în mod oficial că societatea Calorgal va fi condusă, interimar, de către actualul director de producţie, liberalul Mircea Ispas. Potrivit informaţiilor noastre, în ultimele săptămâni nu au existat neînţelegeri între PSD şi PNL pentru preluarea conducerii unei societăţi care are o serie mare de probleme şi de ale cărei servicii se plânge multă lume. Deşi când l-am contactat vineri, pentru a ne confirma faptul că a fost nominalizat director interimar la Calorgal, liberalul Mircea Ispas ne-a dat un răspuns evaziv, el a recunoscut însă ieri un lucru ţinut de o lună în secret de către primarul Marius Stan, şi anume că Mircea Ispas ar fi primit acum o lună şi ceva de zile delegaţie de împuternicire din partea primarului pentru a conduce ca director interimar Calorgal, înainte de acest lucru dându-şi demisia din Consiliul de Administraţie al Apă Canal pentru a nu fi declarat incompatibil. Este greu de crezut că lucrurile vor merge ca unse, în condiţiile în care primarul Stan a spus recent că înfiinţarea operatorului Calorgal este o soluţie intermediară, la fel cum este şi mai greu de crezut cum vor reuşi angajaţii societăţii să intre în casele datornicilor pentru a le opri apa chiar dacă aceştia au semnat un angajament, ţinând cont de faptul că este vorba de o proprietate privată.
Care va fi soarta celor 700 de angajaţi ai Apaterm?
Odată cu trecerea alegerilor parlamentare, pentru că în campania electorală nu s-a discutat nimic pe marginea viitorului acestor oameni, subiectul legat de viitorul lor a revenit în actualitate. Deşi s-a discutat de mult despre necesitatea efectuării unei analize la nivel de societate din care să reiasă câţi angajaţi ar trebui disponibilizaţi, primarul Stan avansând recent în cadrul unei conferinţe de presă cifra de 350 de oameni, nu s-a stabilit nimic deoarece subiectul este unul sensibil. Şi asta deoarece, potrivit unor surse din cadrul societăţii, cei 280 de angajaţi de la Apaterm care au fost disponibilizaţi ultima dată au primit un anumit număr de salarii, în timp ce acum există situaţia nedorită ca cei care vor pleca să nu primească niciun leu deoarece societatea nu mai dispune de fonduri. Potrivit aceloraşi surse, discuţiile dintre reprezentanţii sindicatelor şi ai conducerii societăţii pe tema reducerii personalului vor continua până la 1 februarie, când urmează să se ia o decizie.


Articole înrudite