03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apă cu nitriţi, nitraţi, sulf şi gândaci în loc de apă potabilă
Apă cu nitriţi, nitraţi, sulf şi gândaci în loc de apă potabilă
n plină caniculă, 2300 de oameni din satul Odaia Manolache, comuna Vânători, primesc la robinet apă cu miros de hoit. ”Poftiţi la apă, pute a apă împuţită, poftiţi, care aveţi curajul“. Cam aşa te îmbie localnicii din satul Odaia Manolache să le guşti apa. Mai ales acum când canicula pârjoleşte totul, oamenilor le este şi mai greu. Apa este imposibil de consumat şi greu şi de mirosit. ”Miroase efectiv a hoit, asta e, noi nu minţim cu nimica. Are  şi o peliculă uleioasă şi uneori este cu o nuanţă de violet. Dacă cineva a văzut apă de izvor violetă noi suntem de acord cu dumneavoastră, uitaţi e violetă. Este unsuroasă, are ceva deasupra şi face ca o pâclă deasupra“, spunea un localnic. Unii se plâng că nici rufele nu şi le pot spăla cu ea. ”Put rufele pe noi, în maşină ne e greaţă unul de celălalt pentru că efectiv pute apa“, se plânge Costică Bădăluţă, unul dintre localnici. 
Unii riscă şi beau apă din fântânile care au şi ele mai mulţi sau mai puţini nitraţi. ”Pe canicula asta ne băgăm la răcoare, noroc că sunt casele din lut. Apă luăm de la fântână, de unde luăm cu porţia că nu e destulă. Am înţeles că şi fântînile au nitriţi, nitraţi, dar riscăm că nu avem de unde lua. Nu ne permitem să luăm în fiecare zi bidoane de apă plată”, a mai spus omul. Ocazional, pe lângă gust şi miros, pe ţevi mai curg...gandaci. ”Este uleioasă, pute a canalizare şi câteodată este şi violet. Acum uite că au picat şi gândaci. Eu nu beau apă de aici, beau apă plată cumpărată, îmi ia băiatul de la magazin“, spunea o altă localnică. 
Apă plată sau sifoane, cam asta beau cei din Odaia Manolache, chiar dacă plătesc apa potabilă care însă are un miros greu de suportat. Reţeaua de distribuire a apei nu are autorizaţie sanitară. Nici nu ar avea cum. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi confirmă că apa care curge la robinete la Odaia Manolache este interzisă pentru consum. Inclusiv cea de la fântâni. ”La Odaia Manolache, calitatea apei este necorespunzătoare. Are şi nitriţi, şi nitraţi, şi hidrogen sulfurat, şi fier, şi mangan. Nici aspectul, nici gustul, nici mirosul nu corespund legislaţiei sanitare şi s-a trimis negaţie către Primăria Vânători că apa este interzisă pentru consumul uman“, a precizat  dr. Elena Vrabie, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Adulţii care o beau riscă să sufere de afecţiuni hepatice şi renale, dar pentru copii ar fi moarte curată. De fapt, în urmă cu doi ani, un copil din comuna Vânători a murit după ce mama i-a dat să bea lapte praf făcut cu apă dintr-o fântână. Primarul comunei Vânători spune că din 2015 de când au făcut puţuri de aducţiune pentru a oferi apă în sistem centralizat s-a descoperit că apa este contaminată. ”Apa de la Odaia Manolache are probleme. În faza iniţială s-a funcţionat cu toate cele trei puţuri, dar după primele analize s-a descoperit că un puţ emana nitriţi şi nitraţi. A fost închis, iar celelalte două, la jumătate de an, au început să emane sulf. Âsta e mirosul de care se plânge lumea. Încercăm poate reuşim  să ne facă desulfurarea puţurilor. Mai este încă o soluţie. Pe lângă această operaţiune lucrăm să suplimentăm de la Galaţi şi pentru Odaia Manolache”, a spus Marian Ghinea, primarul din Vânători. Primăria promite că într-un an şi jumătate şi Odaia Manolache va avea apă curată de băut, trasă de la Galaţi, dar preţul va fi dublu sau chiar mai mare. 

Articole înrudite