29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Atenţie! Val de frig peste Galaţi
Atenţie! Val de frig peste Galaţi

De pe 21 ianuarie şi până pe 25 ianuarie, în mai toată ţara, inclusiv în Galaţi, va fi un ger cumplit, mai ales noaptea şi dimineaţa. Administraţia Naţională de Meteorologie a băgat în cod galben de ger toată ţara, cu excepţia a cinci judeţe, şi a avertizat că temperaturile minime se vor situa frecvent între -20 şi -15 grade, iar izolat vor coborî şi până la -28...-25 de grade. De fapt, gerul a creat probleme în Galaţi încă de miercuri, când, deşi erau -13 grade la prima oră a dimineţii, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi a intervenit în şapte situaţii la persoane, cazuri sociale, pentru a salva din stradă oameni fără adăpost. Toţi aceştia aveau hipotermie în diferite stadii şi au fost stabilizaţi apoi au fost transportaţi către Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost.

O femeie a ajuns la spital după 20 de ore de stat în frig

„Am mai intervenit şi la un alt caz legat legat de vreme şi temperaturile scăzute. Este vorba despre o femeie în vârstă de 42 de ani din localitatea Hanu Conachi pentru care am fost solicitaţi deoarece intrase în hipotermie. Din spusele celor care au solicitat ajutor, femeia a stat circa 20 de ore în frig. A fost stabilizată şi transportată către Spitalul de Urgenţă“, a precizat dr. Mihai Polinschi, director SAJ Galaţi. Femeia, soţia unui cioban, ar fi rămas imobilizată în zăpadă deoarece s-a rătăcit pe când îi ducea de mâncare soţului care era la o stână. Odată ajunsă la Spitalul de Urgenţă, femeia a fost investigată din nou, s-a văzut că avea şi degerături, şi a fost transportată către Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, secţia Dermatologie.

Hipotermia şi semnele ei

Ţinând cont de valul mare de frig ce va rămâne asupra Galaţiului până lunea viitoare, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, prin Compartimentul de Promovare şi Evaluare a Sănătăţii, informează populaţia asupra câtorva reguli de urmat. Oamenii sunt rugaţi să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice. Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.
Dacă măsurile de protecţie contra frigului sunt insuficiente, există riscul să apară hipotermia, adică scăderea temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius, sau degerăturile. Semnele hipotermiei sunt: piele palidă, buze şi unghii albastre, tremurat violent, tulburări de vorbire, ameţeală şi amorţire. Comportamentul devine iraţional, apar dezorientarea, apatia, starea de somnolenţă, pulsul e neregulat şi slab iar respiraţia este grea. Apare şi starea de inconştienţă şi dacă nu este împiedicată pierderea de caldură prin înlocuirea hainelor umede cu altele uscate, dacă nu se administrează lichide calde, există riscul de deces.

Primul ajutor în caz de îngheţ

Dacă sunteţi în situaţia de a ajuta o persoană îngheţată să se încălzească, mai întâi fiţi siguri că mâinile şi picioarele sunt acoperite, după ce s-au înlăturat mănuşile, şosetele ori încălţările ude. Puteţi introduce mâinile şi picioarele în apă călduţă, la temperatura normală a corpului, dar nu fierbinte, pentru că pe zonele amorţite se pot produce arsuri. Nu frecaţi zonele îngheţate!


Articole înrudite