25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aura Luchiniuc, angajat pe bază de contract al Prefecturii Galaţi, fost subprefect de două ori, şi-a depus demisia din funcţia de consilier pe care o ocupa la Prefectura Galaţi. Demisia a fost depusă pe fondul scandalului în care fostul funcţionar a fost implicat, Aura Luchiniuc fiind acuzată de procurorii DIICOT Galaţi că ar fi fost implicată în gruparea infracţională care, pe baza unor acte false, a acordat imobile sau terenuri unor persoane care nu aveau acest drept, grupare în care este acuzat că ar fi implicat şi deputatul Mihail Boldea. După ce a fost reţinută pe bază de ordonanţă vineri seara, sâmbătă magistraţii Curţii De Apel Galaţi au decis judecarea sa în stare de libertate dar aceasta nu are voie să părăsească localitatea. Conform datelor furnizate de Prefectura Galaţi, Aura Luchiniuc şi-ar fi depus demisia vineri, înainte de a ajunge în faţa procurorilor DIICOT.
„Doamna Aura Luchiniuc a fost angajata instituţiei noastre până vineri, pe data de 16 martie, când şi-a depus cererea de încetare a raporturilor de muncă, cerere care a fost aprobată de domnul prefect Paul Florea. Dumneaei a fost şi astăzi (n.r. - luni) în Prefectura Galaţi şi a vorbit cu domnul prefect. Avea o mină optimistă, în ideea că justiţia îşi va face treaba şi se vor clarifica toate lucrurile care sunt acum sub semnul întrebării”, a precizat Victoriţa Enache, consilier la Prefectura Galaţi.
Reamintim că procurorii DIICOT au considerat că fostul funcţionar al Prefecturii ar fi implicată în atribuirea ilegală a unor terenuri, din poziţia de membru în comisia de arbitraj a Curţii de Apel Galaţi, funcţie pe care a ocupat-o.
Procurorul general a cerut ministrului Justiţiei încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Boldea
Procurorul general, Codruţa Kovesi, a solicitat, luni, ministrului Justiţiei încuviinţarea percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive a deputatului Mihail Boldea, în urma solicitării făcute de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi.
"În conformitate cu dispoziţiile art.72 din Constituţia României şi art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statul deputaţilor şi senatorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizat prin referatul DIICOT, a solicitat ministrului Justiţiei încuviinţarea percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive a învinuitului Boldea Mihail pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorii de caz", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.
Boldea, la mâna colegilor din Camera Deputaţilor
Potrivit art. 72 din Constituţie, deputaţii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor, după ascultarea lor. Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor de către ministrul Justiţiei. Preşedintele Camerei aduce la cunoştinţă deputaţilor cererea, în şedinţă publică, după care o trimite de îndată Comisiei juridice, care va stabili, prin raportul său, dacă există sau nu există motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotărârea comisiei se adoptă, în cel mult 5 zile de la sesizare, prin votul majorităţii membrilor acesteia. Votul este secret. Cererea, împreună cu raportul comisiei, se înaintează grupului parlamentar din care face parte deputatul. Grupul îşi va exprima punctul de vedere cu privire la cerere într-un raport scris, în termen de 5 zile de la data sesizării grupului. În cazul deputaţilor care nu fac parte din niciun grup parlamentar, aceştia pot să depună la Biroul permanent punctul de vedere cu privire la cerere. Raportul comisiei împreună cu raportul grupului parlamentar se înaintează Biroului permanent şi se supun dezbaterii şi aprobării Camerei Deputaţilor. Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra măsurii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorităţii membrilor prezenţi.
Acuzaţiile: înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals
Reamintim că deputatul Boldea este cercetat de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. "Activitatea infracţională a fost desfăşurată în perioada 2006-2010, dar a continuat şi în perioada 2010 - 2011, ulterior dobândirii de către învinuit a calităţii de deputat în Parlamentul României. Cercetările continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale", a precizat DIICOT.
Deputatul Mihail Boldea a fost audiat, vineri, în cazul privind înşelăciunile cu terenuri din Galaţi. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au emis mandate de arestare preventivă pe numele a şase persoane, respectiv Elena Petrea - secretara cabinetului de avocatură a lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza - fost membru PDL, Tudorel Vrânceanu, Sava Lucian Mirică, Carmen Mirică şi Ştefan Lazăr. Aura Luchiniuc şi avocata Mihaela Bolboceanu au primit interdicţia de a părăsi localitatea. Deciziile magistraţilor pot fi atacate cu recurs.
Grupul infracţional era constituit din 22 de persoane şi era specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, potrivit unui comunicat DIICOT.


Articole înrudite