24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autorităţile sanitar veterinare din Galaţi anihilează focare de pestă în toiul nopţii
Autorităţile sanitar veterinare din Galaţi anihilează focare de pestă în toiul nopţii

Acuzaţii grave la o fermă situată la doar câţiva kilometri de Galaţi. Proprietarul fermei susţine că a sesizat primele semne de îmbolnăvire la porci acum o săptămână şi a anunţat medicul veterinar, care a negat prezenţa virusului pestei porcine africane, în ciuda semnelor evidente. După câteva zile, unul dintre cei 19 porci din fermă a murit. Se întampla vineri, 31 august 2018, iar în jurul orei 23.00, o echipă de la Direcţia Santiar Veterinară (DSV) şi pentru Siguranţa Alimentelor a venit la faţa locului pentru a lua probe şi pentru a îngropa cadavrul. Povestea s-a repetat şi sâmbătă, 01 septembrie 2018, când alţi cinci porci au decedat. Mai mult, bărbatul acuză că autorităţile care i-au îngropat porcii noaptea au falsificat şi actele pe baza cărora urmează să primească despăgubiri. Pe scurt, omul susţine că în acte au fost trecuţi porcii că ar avea 40 - 50 de kilograme, deşi aceştia aveau în jur de 100 de kilograme. Asta în ciuda faptului că nimeni nu i-a cântărit.
"Simptomele au apărut acum o săptămână. Ameţeală şi au început să nu mai aibă poftă de mâncare. Am sunat doctoriţa şi i-am spus din prima să vină că este pestă, că am citit şi m-am informat. Ea a zis că s-ar putea să fie o rujetă, nu ştiu ce, eu i-am spus sigur că este pestă. Au venit alaltăieri şi au luat sânge la toţi, la câteva zile după ce am anunţat, seara a venit cineva de la DSV şi a zis că sigur este pestă după ce au văzut. Au plecat pe la patru şi ceva, iar pe la 19.00 i-am sunat şi le-am spus că a murit porcul. Apoi m-au sunat pe la ora 23.00 să îi sap groapă că vin cu directoarea de la DSV, cu şeful de la laborator. Le-am spus că nici dacă îmi dau un milion de euro nu le sap groapă la ora aia. Au zis că trebuie să trimită probele la laborator până la ora 04.00 dimineaţa, prelevarea de organe. Domnii doctori săpau groapa cu hârleţul, ei, dacă aţi mai pomenit aşa ceva. Sâmbătă noaptea au îngropat alţi cinci. Pentru primul porc nu ne-a făcut nici un proces verbal cu greutate, nimic. După ce i-au îngropat pe ceilalţi cinci, sâmbătă noapte, a rămas excavatorul să sape o groapă şi pentru ăştia de azi. Sâmbătă noapte au venit cu excavatorul. A venit DSV şi unul de la Ecosal. Au pus folie, var nestins în groapă. Porcii mei puţeau, erau morţi de 24 de ore. Acum, duminică, văd că au venit şi cu armată şi cu jandarmi să îi omoare pe toţi, dar până acum la mine a fost focar de infecţie", se plânge Laurenţiu Cojan, proprietarul fermei.
Direcţia Sanitar Veterinară afirmă însă că toată procedura a respectat legea. Cât despre oră, asta nu contează, echipele DSV acţionează indiferent de oră. "Nu a durat o săptămână, dumnealui poate susţine asta, dar, în aceeaşi zi în care medicul veterinar concesionar ne-a anunţat, în aceeaşi zi ne-am şi deplasat, am pregătit auto-laboratorul şi am venit. Nu contează ora, nu contează că e zi sau noapte. La Iaşi, probele de sânge au ieşit pozitive, aşteptăm rezultatul de la Bucureşti, unde au şi plecat. Boala nu ţine cont de oră, şi noaptea şi ziua, este la fel de gravă. La ora la care am fost anunţaţi, ne-am deplasat imediat", a declarat Carmen Stroia, directorul DSV Galaţi.
În acest moment, pentru ferma în cauză există un diagnostic de suspiciune cu pestă deoarece nu au sosit încă rezultatele de la Bucureşti. S-a început însă, conform legii, uciderea celor 12 porci rămaşi în viaţă pe baza simptomelor şi a faptului că primele analize, cele de la Iaşi, au ieşit pozitive la pestă. Este al treilea focar de pestă africană din judeţul Galati.


Articole înrudite