27 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După ultimele evenimente, putem spune fără să exagerăm că situaţia la FC Oţelul este ca un butoi de pulbere gata să explodeze. Aşa cum am anticipat în urmă cu două săptămâni, când directorul general Marius Stan a revenit din concediu, liniştea care s-a instalat în ultima perioadă a prevestit furtuna. Sâmbătă dimineaţa, oficialul gălăţean a organizat o conferinţă de presă în care a explicat mai multe aspecte în ceea ce priveşte situaţia economică şi cea administrativă de la club. Asta după ce jucătorii şi-au exprimat intenţia de a boicota partida din Liga I cu FCM Tg. Mureş.  „Se demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, pentru Galaţi cel puţin, că atunci când ceva funcţionează, când se construieşte ceva, trebuie să apară un Gică Contra sau ceva care să demoleze totul. Trebuie să discutăm cauzele care au dus la asemenea intenţie din partea jucătorilor, unii pe care nu-i pot critica pentru lipsă de caracter. Ei au reuşit să aducă la Galaţi două trofee, ceea ce nu se va mai întâmpla pe aceste meleaguri”, a declarat Marius Stan.

„Gică Contra” nu vrea să dea primele jucătorilor

Toată lumea se întreabă ce se întâmplă cu Oţelul, de ce nu mai joacă şi nu mai are rezultatele din sezonul trecut. Chiar dacă, spre deosebire de alte cluburi din Liga I, s-a vrut să se păstreze o stare de normalitate şi de linişte, asta nu înseamnă că la club totul a fost numai lapte şi miere, ci din contră, jucătorii şi ceilalţi angajaţi au avut restanţe salariale chiar şi pe patru luni, în campionatul trecut. „Protestul jucătorilor este justificat. Banii de la UEFA au intrat în club de joia trecută, adică de nouă zile. Au intrat 6,8 milioane de euro, clubul n-a avut niciodată atâţia bani. E o primă tranşă, dar vor veni mult mai mulţi. Şi în situaţia asta e firesc să procedeze aşa. Le-am promis înainte de meciul cu Manchester, şi aţi văzut o schimbare de atitudine la ei, că miercuri, joi cel târziu, au banii. Prima aceea mare şi prima de la Supercupă. Chiote, veselie în vestiar, vă daţi seama. Pentru majoritatea din echipa asta, bonusul de 100.000 de euro înseamnă cei mai mulţi bani pe care i-au câştigat vreodată. E un lucru fantastic care li se întâmplă, pe munca lor, pentru că ei au adus o căruţă de bani în club şi e firesc să se bucure de banii ăştia. Trebuia să vină banii. Au aşteptat miercuri, joi, dar şi vineri au aşteptat. S-a închis şi banca vineri, era clar că nu le mai intră prima pe card. N-am apucat să vorbesc cu ei, dar ce să le spun, că nu vrea Gică Contra? Ei n-au discutat cu Gică Contra despre aceşti bani, au discutat cu mine. Iar eu sunt pus în situaţia de a fi mincinos în faţa lor, lucru cu care nu sunt de acord. Şi ăsta e motivul pentru care ies şi vorbesc acum, să ştie lumea cine vrea să se ocupe de managementul acestui club”, a răbufnit Stan.

La plăcinte înainte, la război înapoi

Un alt episod care ne-a fost adus în atenţie este cel din urmă cu trei ani, când actuala campioană a României a avut mari probleme cu licenţa de funcţionare, fiind aproape retrogradată. „Când a fost problema să pierdem licenţa acum trei ani, noi aveam licenţa în luna iunie deja pierdută, că întârziasem cinci zile plata datoriilor la Finanţe, iar pentru asta ne-au refuzat licenţa. Dar vreau să vă zic că noi demaraserăm la bancă încă din decembrie acţiunea de obţinere a împrumutului, cu temă clară plata datoriilor la Finanţe! Ca să obţinem acel împrumut a trebuit totuşi să venim cu garanţii colaterale, dincolo de ce garantam cu banii de la televiziuni. Şi am mers la board şi i-am întrebat dacă pun şi ei garanţii, ceva. Vai, noi? Nu! Acesta a fost răspunsul. A trebuit să depun garanţii eu, fiica mea, care nu lucrează la club, am depus garanţii ca să putem completa până la 1,2 milioane de euro. Deci am luat împrumut pentru club pe gajurile familiei. Se poate spune «ei, şi?» Ei, se putea întâmpla ca Stan, a doua zi, peste o lună, să crape, să dea o maşină peste el, să-i plesnească inima, capul, şi se întâmpla ca familia mea să rămână pe drumuri. Stupefiant, din partea board-ului, la întrebarea mea - «De ce n-aţi fost şi atunci atât de preocupaţi de situaţia clubului?», mi s-a răspuns cinic: «Cine te-a pus să faci asta?». Le-am spus că pasiunea, conştiinţa, tot ce e în mine pentru club, pentru activitatea pe care o fac cu mare pasiune. Acum, acelaşi board cinic, după ce am câştigat un campionat en fanfare şi o Supercupă, convoacă o şedinţă mare. Mă aşteptam din partea lor să ne felicite, să zică «Bravo, ce băieţi deştepţi, ce frumos aţi manageriat clubul!». Dimpotrivă, în acea şedinţă, doi pensionari din board (vă daţi seama ce bine o duc pensionarii în România, sunt acţionari la Oţelul, echipă de Liga Campionilor) fac un rechizitoriu lui Stan şi celor care au condus clubul: «Cum, dom’le, ăsta-i management?, Cum dom’le, asta e contabilitate? Ce se întâmplă aici?». Şase ani n-au întrebat dacă avem ce mânca, iar acum, când urmau să vină banii de la UEFA, începuseră să devină foarte interesaţi. Le miroseau activitatea şi managementul. Din acea clipă au solicitat a treia semnătură obligatorie pentru orice cheltuială, a domnului preşedinte al Consiliului de Administraţie”, a mai precizat Stan.

La un pas să nu se joace cu Manchester

Cei 30.000 de spectatori care marţea trecută au asistat la partida Oţelul - Manchester, scor final 0-2, din grupa C a UEFA Champions League, au fost aproape să găsească porţile închise la National Arena. Motivul: nu s-a plătit chiria aşa cum prevedea contractul. „Asta e situaţia la club, necosmetizată deloc, club pus în situaţia de a nu funcţiona. Oameni buni, am fost în situaţia de a nu juca cu Manchester. Domnii de la ALPAB (Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti), care se ocupă de administrarea stadionului, trebuiau să primească banii de chirie înainte de meci, aşa cum scria în contract. Şi n-au vrut să ne lase, toată ziua, în loc să ne gândim la meci, a trebuit să negociem cu ei, voiau să închidă porţile, să nu se dispute meciul! Iar noi nu puteam plăti pentru că trebuiau trei semnături. Eu eram la Bucureşti, o a doua «semnătură» nu ştiu pe unde umbla, iar a treia era la club, directoarea economică. Era cât pe ce să nu jucăm. A trebuit să sun la domnul Oprescu, şi-i mulţumesc că a intervenit, şi meciul s-a jucat. Dar de ce?”, a spus retoric directorul general de la Oţelul.

Unica soluţie

S-a vehiculat ideea că singura soluţie viabilă pentru ca acest club să funcţioneze perfect ar fi aducerea de acţionari adevăraţi care să bage bani şi să cunoască fenomenul. „Soluţia e una singură în contextul anunţului făcut de combinat: privatizarea cu adevărat a clubului, aducerea de investitori care să investească, care să nu se erijeze în Iancu de Galaţi, copiindu-l pe cel real. Măcar cel adevărat a dat din banii lui. Dar aici nu e cazul, iar când nu dai nimic, e anormal să ceri ceva. Aştept intervenţia conducerii combinatului, una fermă, clară, şi sunt convins că ea va veni. Repet, nu mă refer la nimeni din board, ci la conducerea reală, executivă, a combinatului”, a mai spus Stan.

Conotaţii politice

Marius Stan a reafirmat cu tărie că va candida anul viitor la postul de primar al municipiului Galaţi şi că toată această tevatură care s-a creat este menită să-l discrediteze. „Este posibil orice. Probabil că sunt nişte influenţe, dar mă surprinde pentru că ştiu sigur că nu poate candida din cauza CNSAS-ului, poate doar să facă jocul altora”. De asemenea, bossul oţelarilor şi-a manifestat solidaritatea faţă de jucătorii lui Dorinel Munteanu, fiind convins că până la sfârşitul săptămânii, aceştia îşi vor primi banii pe care îi merită pentru performanţa realizată: „Pot să le promit jucătorilor că cei care nu vor dori să semneze acele documente vor avea de-a face cu mine, asta le promit sigur. Şi sunt sigur că săptămâna viitoare, vor-nu vor, banii jucătorilor vor fi achitaţi. Asta să fie clar!”. În ciuda acestor declaraţii, situaţia rămâne tensionată, din câte am aflat, marţi este programată şedinţa Consiliului de Administrare a FC Oţelul Galaţi şi vom vedea cum vor evolua lucrurile.


Articole înrudite