18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bătălia electorală din Consiliul Local ne-ar putea lăsa fără apă caldă
Bătălia electorală din Consiliul Local ne-ar putea lăsa fără apă caldă

Joi, 31 martie, este o zi decisivă pentru continuitatea furnizării apei calde în sistem centralizat pentru municipiul Galaţi, dar şi pentru soarta societăţii Electrocentrale.
În şedinţa Consiliului Local, convocată pentru data de 31 martie, la ora 15.00, ar trebui să se supună aprobării consilierilor locali convenţia încheiată între municipalitate, Calorgal, Electrocentrale şi Arcelor Mittal, în baza căreia să se poată continua furmizarea de apă caldă către populaţie pe perioada verii. Însă, pentru a putea fi introdus pe ordinea de zi a Consiliului, proiectul de hotărâre trebuie să primească avizul comisiilor de specialitate. După cum a declarat primarul Marius Stan, Comisia buget-finanţe, administrarea domeniului public şi privat al municipiului a refuzat să semneze documentele.
”Va trebui să se ia o hotărâre foarte clară şi foarte răspicată vizavi de ceea ce înseamnă sistemul de termoficare centralizat în Galaţi. În urma şedinţei pe comisii de aseară (n.r - marţi, 29 martie), proiectul care urma să legifereze intenţia Consiliului Local de a semna convenţia cu Calorgal, Mittal şi Electrocentrale pentru a furniza pe mai departe apa caldă în sistem centralizat nu a întrunit semnăturile necesare, motiv pentru care, în mod normal nu ar trebui introdus pe ordinea de zi”, a spus primarul într-o conferinţă de presă în care a explicat că, în conformitate cu Legea 215, care guvernează activitatea în administraţia publică locală, Consiliul este cel care trebuie să hotărască şi are atribuţii privind furnizarea serviciilor către cetăţeni, primarul având doar obligaţia de a asigura punerea în aplicare a hotărârilor Consiliului Local.
„A se înţelege că, indiferent de ceea ce vrea primarul, dacă nu vrea Consiliul... nu se întâmplă. Să terminăm cu mitul care spune că primarul e în toate, el le face pe toate. Nu! Primarul face doar ce îi permite legea. Decizia de a furniza agent termic la Galaţi este una dificilă. Este mai mult decât evident faptul că sistemul funcţionează cu pierderi foarte mari, dar asta se ştie de atâţia ani de zile şi rămâne în cele din urmă o decizie politică, rămâne o decizie care nu poate fi asumată decât de Consiliul Local. Să nu credeţi că încerc să mut problema în curtea altora, dar încerc să spun lucrurilor pe nume, pentru că se încearcă să se pună primarului bomba în braţe, că nu e în stare primarul să asigure agentul termic pentru populaţie”, a ţinut să precizeze edilul. Acesta a dorit să reamintescă şi faptul că în 2015 aceiaşi consilieri au aprobat o hotărâre (HCL 3/2015) prin care se prevedea că în sezonul de vară, simultan cu reducerea consumului, se constată o creştere a pierderilor în sistemul de transport şi distribuţie de până la 74%, pe care membrii comisiei acum o invocă drept motiv de respingere.

Primarul cheamă cetăţenii la şedinţa CL

Marius Stan a tranşat problema apei calde astfel: „Vrea Consiliul să dea caldură şi să menţină sistemul în viaţă... aprobă convenţia şi funcţionăm de la 1 aprilie dând în continuare apă caldă cetăţenilor. Nu vrea Consiliul Local să aprobe... atunci trebuie să-şi asume din punct de vedere politic, cu urmările de rigoare, ceea ce derivă din această hotărâre. E vorba de o asumare politică... şi punct! Restul e doar can-can şi campanie electorală. Fac apel la cei interesaţi - cetăţeni din societatea civilă, preşedinţi, administratori de asociaţii - să vină la şedinţa Consiliului Local, pentru că e şedinţă publică, deschisă, pentru că şi părerea lor contează şi nu cred că soarta unui oraş trebuie să stea în ambiţiile politice ale unor consilieri”.


Articole înrudite