26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Benzinării din Galaţi au primit amenzi grele şi decizii de încetare a practicilor anticoncurenţiale
Benzinării din Galaţi au primit amenzi grele şi decizii de încetare a practicilor anticoncurenţiale

După valul de verificări şi controale anunţate de oficialităţi ca urmare a majorărilor la preţurile carburanţilor aplicate de unele benzinării, în numai câteva ore, după ce românii au format cozi, seara trecută, s-a lăsat cu amenzi şi somaţii.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului - ANPC a fost în control la peste 70 de staţii de carburanţi în ţară şi a aplicat amenzi de 370.000 de lei, dintre care cea mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor de carburanţi, furnizor care are 215 staţii în toată ţara, fiind vorba depre compania Mol.

De altfel, staţia din Beiuş, de la care a pornit panica miercuri, a fost amendată cu 35.000 de lei, ANPC dispunând încetarea practicilor ilegale. 

Încă patru sancţiuni date către 4 comercianţi de carburanţi din judeţele Cluj şi Galaţi ANPC şi ANAF, dar şi Consiliul Concurenţei au aplicat sancţiuni şi le vor anunţa public. 

„Există încă 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alţi operatori economici din Cluj şi din Galaţi. Aşa cum vă spuneam, ordinul acesta de încetare a practicilor comerciale incorecte implicând revenirea la condiţiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul respectiv, considerând, inspectorii ANPC, că nu există temei pentru majorarea de preţ practicată de operatori economici în ultimele două zile”, a mai spus Dan Cărbunaru.

MOL România anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă, că se delimitează de orice practică anticoncurenţială şi de orice informaţii care ar putea genera panică în rândul populaţiei. Totodată, reprezentanţii companiei explică faptul că nu poate interveni peste strategia economică a staţiilor partenere, precum cea din Beiuş.

 

„În România, MOL are două modele de operare, staţiile proprii şi staţiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanţi MOL (au statutul de competitori direcţi pentru staţiile proprii) şi au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare. Aşa se explică situaţia preţului practicat în staţia MOL Partener din Beiuş şi care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe staţii aparţinând şi altor companii cu acelaşi profil, având o practică asemănătoare. Astfel, reţeaua MOL România nu are control asupra preţurilor practicate de staţia din Beiuş sau de ceilalţi parteneri-franciză”, au transmis joi, reprezentanţii MOL România Petroleum Products SRL.

 

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că 100 de echipe ale Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF au demarat verificări pe piaţa combustibililor, vizate fiind deopotrivă  staţiile de vânzare a carburanţilor, cât şi distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale, precum şi companiile implicate. Benzinarii au mai fost amendaţi pentru înţelegeri anticoncurenţiale Şi Consiliul Concurenţei a demarat verificări privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale, precizând că benzinăriile unui singur lanţ de benzinării din vestul ţării (Mol – n. red.) au înregistrat creşteri mari ale preţurilor carburanţilor.

 


Articole înrudite