01 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bolile care fac ravagii în judeţul Galaţi
Bolile care fac ravagii în judeţul Galaţi

O realitate cruntă iese la iveală din cele mai recent raport de activitate al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Galaţi: numărul sinuciderilor şi omorurilor este în creştere alarmantă, multe cazuri fiind legate de consumul excesiv de alcool!
Pornind de la cadrul mişcării naturale a populaţiei, unde, de mulţi ani de zile, judeţul Galaţi se confruntă cu un decalaj între nivelul redus al natalităţii şi nivelul înalt al mortalităţii, fapt care determină un spor natural negativ. În 2024, acest indicator s-a situat la un procent de - 5,19 la mia de locuitori, în comparaţie cu anul 2023 când procentul a fost de - 4,11% la mia de locuitori.

Cauzele pentru care avem o mortalitate mare în judeţ

”Principalele cauze de deces din judeţ sunt bolile aparatului circulator, tumorile şi bolile aparatului digestiv în special ciroza hepatică aflată în creştere deosebită. De semnalat că, la decesele prin accidente, se constată creşterea îngrijorătoare a sinuciderilor şi omuciderilor, multe pe fond exagerat de alcool”, se arată în raportul DSP Galaţi.
Ceea ce şochează este escaladarea numărului de sinucideri şi omoruri, multe dintre ele comise sub influenţa alcoolului. Galaţiul pare să fi devenit un teren fertil pentru tragedii care pot fi prevenite. Vieţi curmate brutal, familii distruse şi o comunitate care suferă în tăcere. Specialiştii atrag atenţia că lipsa serviciilor de sprijin psihologic, combinată cu precaritatea socială, duce tot mai des la gesturi extreme.

Boli infecţioase care nu ne dau pace

Pe lângă problemele demografice, sănătatea publică este pusă la încercare de o serie de boli infecţioase a căror incidenţă este îngrijorătoare. Dacă în privinţa cazurilor de tuberculoză, în 2024 s-au înregistrat 168 cazuri noi de tuberculoză (27,08 cazuri la 100.000 locuitori) în scădere faţă de 2023 când au fost 226 de cazuri, hepatita epidemică a luat avânt în ultimii doi ani. În 2024 s-au înregistrat 14 cazuri noi de hepatită epidemică cu 5 cazuri mai puţine decât în anul 2023, însă în anii 2020, 2021 şi 2022 au fost 13 cazuri în toţi cei trei ani la un loc.
În ceea ce priveşte bolile diareice, ”numărul cazurilor noi depistate de boli diareice a fost de 561, în scădere faţă de anul 2023 (637 cazuri) ceea ce a determinat o morbiditate de 90.42 cazuri la 100.000 locuitori”, se arată în raportul DSP Galaţi.

Mii de cazuri de boli transmisibile

Şi cazurile de boli transmisibile ne dau fiori, căci unele dintre acestea pot fi prevenite cu vaccinuri, însă din ce în ce mai mulţi gălăţeni refuză vaccinarea atât pentru copiii lor, cât şi pentru adulţi. Aşa se face că, în 2024, Galaţiul a raportat, în total mii de cazuri de boli transmisibile: Tuberculoză pulmonară activă (TBC) – 196 cazuri, Boli diareice acute (BDA) – 561 cazuri, Salmoneloze – 85 cazuri, Hepatită virală de tip A (HVA) – 14 cazuri, Hepatită virală de tip C (HCV) – 2 cazuri, Hepatită virală de tip E (HVE) – 3 cazuri, Hepatită virală de tip B (HVB) – 1 caz, Varicelă (vărsat de vânt) – 740 cazuri, Scabie (râie) – 31 cazuri, Angină streptococică – 740 cazuri, Scarlatină – 107 cazuri, Enterită cu rotavirus – 157 cazuri, Boala Lyme (borelioza Lyme) – 15 cazuri, Rujeolă (pojar) – 344 cazuri, Tuse convulsivă (pertussis) – 66 cazuri, Leptospiroză – 5 cazuri, Meningită virală – 9 cazuri, Infecţie pneumococică invazivă – 4 cazuri, Campylobacterioză – 4 cazuri, Infecţie cu Haemophilus influenzae tip B – 2 cazuri, Boală meningococică invazivă – 1 caz, Infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (ICD) – 831 cazuri.

Şi infecţiile asociate asistenţei medicale sunt multe

Subprogramul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor asociate asistenţei medicale şi a rezistenţei microbiene, precum şi de monitorizare a utilizării antibioticelor a scos la iveală, în judeţul Galaţi, 848 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale de la unităţile sanitare cu paturi. Ca urmare, s-au recoltat 996 de probe pentru verificarea eficienţei sterilizării dezinfecţiei suprafeţelor, aeromicrofloră şi tegumente.
Cu o populaţie tot mai îmbătrânită, cu servicii medicale şi sociale suprasolicitate şi cu tragedii care se petrec aproape zilnic, în judeţul Galaţi este nevoie de măsuri urgente în privinţa sănătăţii publice, de campanii de prevenţie, de sprijin psihologic real şi de intervenţii medicale la nivel de comunitate. Până atunci, statisticile vor continua să spună doar o poveste dureroasă cu final trist.


Articole înrudite