20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Căldură pentru toată lumea, prin sacrificarea investiţiilor
Căldură pentru toată lumea, prin sacrificarea investiţiilor
Primăria a obţinut ieri 10 milioane de lei de la Guvern, din fondul de rezervă, pentru acoperirea unor cheltuieli de termoficare a oraşului, iar consilierii au redirecţionat alte 5 milioane de lei, de la capitolul Investiţii, aşa încât tot Galaţiul va primi căldură, dar nu se ştie până când.
„Vreau să le mulţumesc premierului Victor Ponta şi miniştrilor din Guvernul României pentru promptitudinea cu care au răspuns rugăminţii noastre. Le-am prezentat situaţia critică în care ne aflăm şi le-am explicat de ce s-a ajuns aici şi că este nedrept să decontăm noi, actuala guvernare locală şi naţională, greşelile făcute de administraţiile anterioare” a declarat primarul Marius Stan.
Şi Consiliul Local a votat ieri o rectificare de buget pentru alocarea sumei de 5 milioane de lei, destinată tot asigurării energiei termice pentru încălzirea populaţiei. A fost nevoie, din nou, de tăierea unor fonduri destinate investiţiilor, ceea ce înseamnă, pentru moment, încetinirea şi chiar stoparea mai multor proiecte aflate în derulare. Este vorba de reabilitarea unor şcoli şi grădiniţe, modernizarea Orăşelului Copiilor şi a altor locuri de joacă, modernizarea Talciocului, construcţia sau reabilitarea unor parcări. La începutul acestei luni, Primăria a mai alocat de la bugetul local încă 10 milioane de lei pentru a sprijini Apaterm, bani tăiaţi tot de la Investiţii şi Dezvoltare, cu care au fost achitate în avans facturi pentru consumul de gaze naturale.
A început deblindarea rău-platnicilor
Odată cu asigurarea acestr sume, a început deblindarea asociaţiilor de locatari şi proprietari rău-platnice şi Apaterm lucrează pentru realimentarea cu energie termică a celor 152 de asociaţii din Galaţi care au fost blindate.
„Am luat această decizie pentru a-i proteja pe cei buni-platnici captivi în asociaţiile cu mari datorii, care au fost blindate luna aceasta pentru restanţele uriaşe acumulate la plata facturilor de termoficare. Am luat această decizie şi pentru a-i proteja pe copiii rău-platnicilor, pentru că înţeleg că aceşti copii nu au nici o vină pentru situaţia critică în care ne aflăm. Vreau însă să atrag atenţia că măsura deblindării asociaţiilor rău-platnice este provizorie. Cei care nu înţeleg că trebuie să îşi plătească măcar facturile curente pentru termoficare, vor fi restricţionaţi din nou. Vreau să fiu foarte clar înţeles: facem eforturi foarte mari pentru a asigura căldura şi apa caldă populaţiei şi facem acest lucru pentru oamenii care îşi achită cu conştiinciozitate facturile. Faţă de aceştia avem obligaţia legală şi morală să le asigurăm condiţii normale de trai”, a declarat primarul Marius Stan.
Potrivit estimărilor Apaterm, până sâmbătă toate asociaţiile de locatari şi proprietari din Galaţi vor beneficia de căldură şi apă caldă în regim non-stop. În continuare, se caută şi alte soluţii pentru sprijinirea populaţiei bun-platnice care locuieşte în asociaţiile de proprietari cu datorii mari. Pe lângă recuperarea sumelor datorate de rău platnici, principala preocupare este identificarea modalităţii legale de a-i ajuta pe gălăţenii care au plătit cu bună credinţă energia termică furnizată în sistem centralizat să îşi încălzească locuinţele în această iarnă.
Rămâne de văzut care va fi strategia finală adoptată de Primărie şi de către Consiliul Local şi mai ales dacă rău-platnicii vor achita datoriile, lucru care nu s-a reuşit până acum, chiar dacă aproape 100 de angajaţi ai Apaterm au mers la uşa datornicilor în ultimele săptămâni. Surse din cadrul Apaterm ne-au declarat că administratorul special temporar al Apaterm, Didi Dumitru, care a fost desemnat de către primar să se ocupe cu luarea unor măsuri pentru creşterea nivelului de încasări de la populaţie, ar fi cerut şi obţinut suplimentarea numărului de angajaţi ai Apaterm care să bată la uşa datornicilor, fiind vorba de personalul TESA, în special. Astfel, potrivit aceloraşi surse, numărul angajaţilor Apaterm care vor încerca să îi determine pe rău-platnici să achite datoriile a crescut de la 97 la 150, însă rămâne de văzut dacă acest lucru va avea şi efect.
E normal să plătim întreţinerea în avans?
La secţiunea Diverse din cadrul şedinţei Colegiului Prefectural care a avut loc ieri dimineaţă, prefectul Dorin Otrocol a făcut un apel către cei din sală să discute la serviciu cu ceilalţi colegi şi să le recomande să facă un efort să îşi plătească datoriile la întreţinere pentru ca cetăţeanul corect al oraşului să poată beneficia de serviciul pe care l-a plătit.
Odată deschis subiectul, Lăcrămioara Susanu, directorul adjunct al Serviciului de Metrologie, a întrebat conducerea Prefecturii dacă ceea ce se întâmplă în asociaţia de locatari 771, din care face parte, este un abuz din partea administratorului: "La asociaţie este un afiş prin care ni se cerea să plătim în avans pe luna noiembrie, afiş pus din octombrie. Nu ştiu dacă e normal aşa ceva sau oportun să ni se solicite plata unui serviciu în avans".
Explicaţia a fost dată de Vasile Pârlog, directorul Prefecturii: "Ca să ştim cu toţii, în acest moment, între Romgaz şi Electrocentrale nu mai există contract. Există contract între CET şi Apaterm, dar fără să aibă în spate contractul care să alimenteze producerea agentului cald. Astăzi, Romgazul - care ştiţi că e cotat pe bursă, dispare orice fel de discuţie de altă natură în privinţa modului în care e organizat şi funcţionează - cere, ca pentru orice alt cetăţean care doreşte să cumpere o marfă, plata în avans. (...) Practic, ca să înţelegem cu toţii, Romgazul a cerut plata în avans de la CET, CET cere în avans de la Apaterm şi Apaterm trebuie să ceară de la cetăţeni. Apaterm datorează 360 de milioane de lei. Dacă nu se va găsi o soluţie în această privinţă, va trebui să constatăm că serviciul centralizat din Galaţi nu mai poate fi operaţional", a explicat Pârlog.


Articole înrudite