Societatea de distribuţie a agentului termic din Galaţi, Calorgal S.A., anunţă printr-un comunicat de presă că se apropie data la care expiră contractul de vânzare-cumpărare a energiei termice, încheiat cu Electrocentrale Galaţi S.A.
Calorgal S.A. menţionează în comunicat că societatea a realizat toate demersurile necesare pentru semnarea unui nou contract, însă Electrocentrale Galaţi S.A. nu a oferit nici un răspuns.
"Având în vedere faptul că la data de 31 martie 2018 expiră contractul de vânzare-cumpărare a energiei termice încheiat cu furnizorul-producător Electrocentrale Galaţi S.A. - în insolvenţă, aducem la cunoştinţă că societatea noastră, pentru perfectarea şi semnarea unui nou contract, a întreprins toate demersurile necesare. Deoarece la negocierea şi încheierea contractului actual s-au întâmpinat multe dificultăţi care au pus în pericol pornirea sistemului centralizat de termoficare, pentru evitarea pe viitor a acestora, societatea noastră a înaintat din timp, către Electrocentrale Galaţi S.A. - în insolvenţă, prin adresa nr.684/29.01.2018 o comandă fermă pentru asigurarea din partea producătorului, a cantităţii de energie termică de 16.400 Gcal pentru perioada 1 noiembrie -31 decembrie 2018 şi 21.200 Gcal pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019 şi totodată a solicitat demararea procedurilor în vederea perfectării şi semnării unui nou contract ce are ca obiect vanzarea-cumpararea energiei termice necesare pentru prepararea apei calde şi încălzire pentru clienţii săi de pe raza municipiului Galati, pe perioada sezonului de iarnă 2018 – 2019. Cantitatea de energie termică solicitată a fi cumparată de societatea noastră pentru sezonul de iarna 2018-2019, este diminuată faţă de cea din contractul actual datorită sc[derii numărului de consumatori racordaţi la sistemul de termoficare în perioada analizată, respectiv 31 august 2016 – 31 decembrie 2017, cât şi a previziunilor pentru următoarele 12 luni, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici sau instituţii publice. Nici la data prezentului comunicat, Electrocentrale SA Galaţi nu a răspuns adresei noastre privind perfectarea unui nou contract în baza comenzii ferme înaintate, cu toate că solicitarea noastră a fost făcută în data de 29 ianuarie 2018", se arată în comunicatul celor de la Calorgal S.A..
Nu există «un angajament clar din partea distribuitorului pentru sezonul rece următor care să ne fie adus la cunoştinţă»
Cotidianul nostru a relatat într-o ediţie anterioară, opinia administratorului special al Electrocentrale S.A., Sinan Mustafa, referitor la situaţia distribuţiei agentului termic în Galaţi. Citeşte AICI! Acesta a afirmat că în acel moment nu exista nici un angajament clar din partea Calorgal S.A. pentru sezonul rece următor de care să ştie. O afirmaţie care i-a luat prin surprindere pe cei de la Calorgal S.A., deoarece, potrivit societăţii, ar fi anunţat Electrocentrale S.A. în luna ianuarie despre noul contract de vânzare-cumpărare.
"În condiţiile în care Electrocentrale S.A. Galaţi nu a dat niciun răspuns la comanda noastră fermă exprimată cu mai mult de o lună de zile în urmă, ne exprimăm surprinderea faţă de declaraţiile publice ale administratorului special al Electrocentrale S.A., dl. Sinan Mustafa, care a afirmat, la sfârşitul lunii februarie 2018, că nu există «un angajament clar din partea distribuitorului pentru sezonul rece următor care să ne fie adus la cunoştinţă». Urmare acestei declaraţii, Calorgal S.A. Galaţi, a retransmis către Electrocentrale S.A. Galaţi S.A. - în insolvenţă, prin adresa nr.1659/06.03.2018, solicitarea de perfectare şi încheiere a contractului de vânzare-cumparare, pe baza comenzii ferme înaintate în luna ianuarie 2018. Aşteptăm cu interes răspunsul dat de S.C. Electrocentrale S.A., ca urmare a celor două adrese înaintate, în spiritul continuării relaţiilor comerciale dintre societăţile noastre, în cele mai bune condiţii", se mai arată în comunicatul celor de la Calorgal S.A..
Schimbul de replici al celor doi s-ar putea să fie fără de folos dacă municipalitatea va reuşi să-şi atingă scopul, acela de a închide definitiv sistemul centralizat de încălzire al oraşului, în acelaşi timp, de vreme ce până în prezent nu există o hotărâre legală în acest sens, cele două părţi sunt îndreptăţite să se zbată pentru a menţine în viaţă sistemul care până acum a stat la baza activităţii lor, dar nu aruncându-şi replici în spaţiul public, ci asezându-se la masa negocierilor.