12 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sinan Mustafa: Ce soluţii există pentru centralele de apartament dacă transportul de gaz devine o problemă?
Sinan Mustafa: Ce soluţii există pentru centralele de apartament dacă transportul de gaz devine o problemă?

 Potrivit Transgaz, sistemul naţional de transport al gazelor s-a aflat recent în dezechilibru. Mai exact, indicatorul Line Pack, care arată volumul efectiv de gaze care se află în sistem într-un anumit moment, era la nivelul de 36,4 milioane de metri cubi, starea normală fiind între 38 şi 44 milioane de metri cubi. Pe baza informării celor de la Transgaz, Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale Galaţi, se întreabă pe pagina sa de Facebook, ce soluţii există pentru centralele termice de apartament în cazul în care transportul de gaz devine o problemă. În aceeaşi idee, el susţine că Electrocentrale Galaţi are alternativa. "În cazul în care se va renunţa la sistemul centralizat de termoficare în municipiul Galaţi, ce soluţii văd susţinătorii acestei idei pentru centrale termice de apartament care folosesc ca şi combustibil gazul metan? Electrocentrale Galaţi are ca alternativa introducerea în consum a păcurei şi a gazului de furnal ca şi combustibil. Spun acest lucru, acum, aproape ieşiţi din sezonul rece 2017-2018, în care am asigurat agentul termic încă la aproximativ 20 mii apartamente, consumatori care ori n-au vrut ori n-au putut beneficia de ajutorul financiar individual oferit de municipalitate pentru o soluţie alternativă de încălzire la sistemul centralizat", a scris Sinan Mustafa. 

Acesta are previziuni sumbre pentru anul 2018,deoarece fără un angajament ferm din partea Primăriei Galaţi, nu pot exista soluţii pentru repornirea sistemului în noimebrie 2018. "Trebuie să analizăm cu multă atenţie orice decizie radicală de renunţare la sistemul centralizat de termoficare şi aici vă aduc aminte de hotărârea HCL din aprile 2017 prin care se renunţa la sistemul centralizat, ajungându-se în cele din urmă la concluzia că este nevoie de ea. Îmi e greu să cred că în lipsa unui angajament clar din partea municipalităţii şi distribuitorului pentru sezonul rece următor care să ne fie adus la cunoştinţă cel târziu în lună martie 2018 vom mai putea susţine o soluţie (ca şi rezervă pentru municipalitate) de repornire a sistemului din noiembrie 2018", atenţionează Sinan Mustafa.
Administratorul special al Electrocentrale Galaţi susţine că deşi sistemul centralizat nu este unul eficient, renunţarea bruscă la el nu este o soluţie. "Nu spun că acest sistem este unul eficient, însă nu cred că renunţarea dintr-o dată la el ar fi o soluţie bună. Cred, însă, într-o colaborarea strânsă între municipalitate, distribuitor, Electrocentrale Galaţi şi de ce nu, Romgaz, pentru identificarea şi implementarea unei idei de restructurare şi retehnologizare a acestui sistem, retehnologizare care cred că ar fi fost făcută fără probleme de Electrocentrale Galaţi din cele aproape 400 milioane de lei, nerecuperate de la fostul distribuitor, acum în faliment (Apaterm), gestionat de CL", conchide Sinan Mustafa.


Articole înrudite