19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Campania electorală pentru parlamentare, pe ultima sută de metri
Campania electorală pentru parlamentare, pe ultima sută de metri
Politicienii Galaţiului mai au la dispoziţie doar o săptămână pentru a convinge electoratul să iasă la urne. În ciuda declaraţiilor optimiste ale candidaţilor pentru Camera Deputaţilor şi Senatul României, mulţi dintre locuitorii de la malul Dunării nu intenţionează să iasă la vot, ba mai mult, nici măcar nu îşi cunosc parlamentarul din colegiul de care aparţin. Duminică, pe data de 9 decembrie, gălăţenii vor avea de ales între candidaţii a şase formaţiuni politice care s-au înscris în cursa pentru parlamentare, în cele 13 colegii uninominale ale judeţului Galaţi. Patru dintre acestea sunt destinate Senatului, în timp ce nouă dintre colegii aparţin Camerei Deputaţilor.
Campanie anostă, dar marcată de afişaj electoral opulent
Explozie de bannere, panouri şi fluturaşi de campanie, care sfidează sărăcia în care se zbat cei mai mulţi dintre alegători, băile de mulţime şi apariţiile televizate sunt metodele alese de către candidaţii gălăţeni pentru a-şi îmbunătăţi cota electorală. Aspiranţii la un mandat de senator ori de deputat au preferat să spună pas dezbaterilor publice, alegând, în schimb, bombardarea cutiilor poştale ale gălăţenilor cu scrisori, pliante încărcate cu promisiuni, calendare, pixuri, brichete sau şerveţele umede. Gălăţenii care îşi doresc o confruntare între candidaţi pe idei, programe sau proiecte mai au de aşteptat cel puţin patru ani de zile. Asta pentru că cei mai mulţi dintre aspiranţii la un fotoliu în Parlamentul României vor refuza dezbaterile alături de contracandidaţi chiar şi în ultima săptămână de campanie electorală. Candidaţii la parlamentare au ales, în detrimentul dezbaterilor pe idei, site-urile de socializare pentru a se promova. Lozincile, sloganurile şi promisiunile, fotografiile de campanie sunt promovate de către candidaţi în mediile de socializare online, care s-au transformat într-un câmp virtual de luptă pentru alegerile parlamentare din data de 9 decembrie. La fel ca şi în celelalte două campanii din acest an - pentru locale şi referendum – politicienii, al căror nume îl vom regăsi pe buletinele de vot, se întrec în a-şi face simţită prezenţa în mediul online.
Invitaţie la dezbatere din partea sindicaliştilor de la Cartel Alfa
Sindicaliştii de la Cartel Alfa vor organiza, marţi, la Casa de Cultură a Sindicatelor o masă rotundă cu tema „Soluţiile candidaţilor partidelor politice pentru Parlament la problemele societăţii româneşti şi gălăţene”.  Întâlnirea va avea loc între orele 11.00-13.30, în sala de spectacol a instituţiei. Deşi scopul organizării acestei mese rotunde este de a afla viziunea candidaţilor şi soluţiile concrete propuse pentru viitorul mandat, în domenii precum educaţie, sănătate, fiscalitate-impozitare, fonduri europene, combaterea evaziunii fiscale, creşterea economică şi înfiinţarea de noi locuri de muncă în Galaţi, este greu de crezut că politicienii vor da curs invitaţiei sindicaliştilor, având în vedere că, încă de la debutul campaniei, cei mai mulţi ne-au declarat că nu doresc confruntări între candidaţi. Potrivit sindicaliştilor, fiecare partid, uniune, alianţă, va participa la masa rotundă cu maximum trei candidaţi, care vor avea o singură intervenţie de cinci minute pentru fiecare domeniu.
Gălăţenii nu-şi cunosc parlamentarii
Deşi s-au scurs trei săptămâni, din cele patru alocate campaniei electorale, mulţi dintre locuitorii de la malul Dunării nu doar că nu-şi cunosc candidaţii din colegii, dar nici măcar nu ştiu cine sunt parlamentarii care i-au reprezentat, în ultimii patru ani, în Camera Deputaţilor şi Senatul României. Cei mai mulţi dintre gălăţenii cu care am stat de vorbă în legătură cu acest subiect şi-au manifestat dezamăgirea faţă de clasa politică din România. „Nu mai am încredere în niciunul. Oricum, pentru noi nu au făcut nimic. Dacă fac, fac doar pentru ei. Au distrus tot în ţara asta. Am ajuns să îl regret pe Ceauşescu, pentru că măcar atunci aveam locuri de muncă, aveam posibilitatea să ne cumpărăm case. Nu ca acum... Nu ştiu cine sunt parlamentarii din zona mea. Am văzut acum, în campanie, poze cu ei pe-acolo. Că ei numai aşa ştiu să facă. Patru ani de zile nu ştii nimic de ei, dar te stresează în campanie”, ne-a spus Gelu M.
Un alt gălăţean ne-a mărturisit faptul că va refuza să se prezinte la vot: „Să nu mai aud de ei că promit una şi fac alta. Mă uitam, acum câteva zile, pe nişte hârtii pe care le-am găsit în poştă. Unele dintre promisiuni sunt aceleaşi ca în 2008. Ne mai cred şi proşti. Cunosc vreo doi candidaţi, am vorbit cu ei faţă în faţă. Mi se pare că nu sunt parlamentari, vor să fie. Dar le-am spus că nu merg la vot”, ne-a spus Ciprian D, din Micro 39.
„Nu sunt cunoscuţi pentru că nu au ce transmite”
Dacă Marian Filimon, Doru Resmeriţă sau Picu Roman susţin că parlamentarii sunt de vină pentru faptul că populaţia nu îi cunoaşte, întrucât nu se pot mândri cu realizări, senatorul Paul Ichim ne-a declarat că „undeva, la mijloc, este o hibă”. „Să fiu cinstit, am auzit şi eu şi chiar mă gândeam că, probabil, sunt care nu ştiu şi de mine. Vina mea este, poate, că nu mi-am comunicat foarte bine activitatea. Cred că am fost unul dintre cei mai vizibili pe parte online şi tv. Nu am prea ieşit în conferinţe de presă. Eu fac o conferinţă dacă am ceva de comunicat. Cred că avem de-a face şi cu o lehamite, o scârbă, un dezinteres din partea populaţiei. Undeva, la mijloc, este o hibă. Este adevărat că unii chiar nu au ce transmite, nu au nici ce căuta în Parlament. Nu fac nimic, eventual au grijă de ei, de familie, de afaceri şi cam atât. În ceea ce mă priveşte, sunt surprins: faţă de 2008, când eram recunoscut doar ca şi chirurg, acum mulţi mă cunosc şi ca senator”, ne-a declarat senatorul Paul Ichim.


Articole înrudite