02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De Zilele Galaţiului, trei zile de concerte
De Zilele Galaţiului, trei zile de concerte
Serbările de iarnă încep la Galaţi vineri, 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Andrei, patronul spiritual al Galaţiului, şi vor continua pe tot parcusul lunii decembrie. Startul va dat în acest weekend, când Primăria Galaţi a pregătit un şir de evenimente la care îi invită pe toţi cetăţenii Galaţiului, vineri, sâmbătă şi duminică.
Vineri, după Sfânta Liturghie închinată Sfântului Apostol Andrei, oficiată la Catedrala Arhiepiscopală începând cu ora 9.00, umează deschiderea oficială a Târgului de Sfântul Andrei, pe esplanada de la Potcoava de Aur. Zeci de meşteri populari au răspuns invitaţiei Centrului Cultural Dunărea de Jos şi vor expune produse tradiţionale iar vizitatorii târgului vor putea vedea demonstraţii de meşteşuguri susţinute de meşterii veniţi din toate zonele etnografice ale României şi Republicii Moldova. La ora 16.00, la Teatrul Muzical, va avea loc ceremonia de decernare a premiilor Municipiului Galaţi. Oraşul îşi va premia performerii din sport, cultură şi economie. Un moment aparte va fi dedicat premierii celor care au obţinut rezultate remarcabile la olimpiadele şcolare. Tot vineri, la ora 19.00, va fi dat startul distracţiei, cu un concert de sărbătoare susţinut de Ovidiu Lipan Ţăndărică şi invitaţii săi: Fanfara 10 Prăjini, Stelu Enache, Bosquito şi trupa Balkano. Scena care va găzdui concertele de vineri, sâmbătă şi duminică va fi amplasată pe strada Navelor, lângă aleea pietonală de la P-uri.
A doua zi, de 1 decembrie, vor concerta Bere Gratis, Biu Marquette & Carribbean Bând şi Silvye.
Duminică, pe scena de pe strada Navelor vor evolua, într-un spectacol de gală, nume importante ale folclorului românesc. Seara va începe la ora 19.00 cu un recital susţinut de Petrică Mîţu Stoian şi va culmina cu un concert al inegalabilului maestru Nicolae Botgros, care va veni la Galaţi însoţit de orchestra “Lăutarii”.

Acţiuni de cinstire a însemnelor naţionale şi a eroilor, defilarea militarilor şi paradă a mijloacelor de intervenţie

Momente speciale de Ziua Naţională a României


Pe 1 Decembrie, la Galaţi vor avea loc ceremoniale militare şi religioase pentru cinstirea eroilor, dar au fost pregătite şi două momente speciale care vor suscita atenţia copiilor şi a tinerilor, dar nu numai.
Primul dintre ele se va derula pe esplanada Prefecturii, în cadrul ceremonialului care începe la ora 13.00. Este vorba despre exerciţiile demonstrative de intervenţii în situaţii speciale, care vor fi executate în comun de structurile gălăţene ale Ministerului Administraţiei şi Internelor: Serviciul de Intervenţie Rapidă al Inspectoratului de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Se vor simula un atac armat asupra unei persoane publice, un atac la un transport de valori, interceptarea în trafic a unei maşini cu suspecţi, cu luare de ostatici, incendiu, cu intervenţia pompierilor şi a SMURD, pentru capturarea „infractorilor” urmând a se face inclusiv uz de armă şi o coborâre în rapel de pe clădirea Prefecturii.
Al doilea moment deosebit îl reprezintă defilarea cu torţe, la care participă aproximativ 100 de militari din cadrul Garnizoanei Galaţi. Alături de fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, militarii vor merge în pas de defilare, cu cântec ostăşesc, de la sediul Inspectoratului de Poliţie, pe strada Brăilei (pe o singură bandă, fără întreruperea traficului), pe la Potcoava de Aur, către Elice. Momentul simbolizează retragerea de pe câmpul de luptă a învingătorilor, spre seară, cu torţe – un simbol al victoriei armatei, al victoriei poporului.
Prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu invită toţi gălăţenii să participe la aceste evenimente, să cinstim memoria înaintaşilor şi să petrecem împreună Ziua Naţională - sărbătoarea tuturor românilor, a unui stat modern şi independent.    
Reamintim că traficul va fi întrerupt pe strada Domnească, atât pe 1 Decembrie (în intervalul 12.30 – 15.00, între strada Brăilei şi strada Gării), cât şi pe 29 noiembrie, când va avea loc repetiţia generală (în intervalul 9.30 - 11.30, între strada Universităţii şi strada Gării).

Programul manifestărilor

Catedrala arhiepiscopală
10.00-10.30 – Te Deum

Cimitirul Eternitatea - Mausoleul Eroilor
Ceremonial militar şi religios
11.00-11.05 – Primirea onorului
11.05-11.10 – Intonarea imnului de stat al României
11.10-11.25 – Serviciu religios
11.25-12.00 - Depunere de coroane

Monumentul Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989 (Teatrul Dramatic)
11.00 - 12.00 - Depunere de coroane (fără ceremonial solemn)

Monumentul Eroilor Regiment 11 Siret (Strada Regiment 11 Siret)
11.00 - 12.00 - Depunere de  coroane (fără ceremonial solemn)

Monumentul Eroilor 1941-1945 (Strada Gării)
11.00 - 12.00 - Depunere coroane (fără ceremonial solemn)

Prefectură – Esplanadă
Ceremonial şi paradă militară
13.00 -13.05 – Primirea onorului
13.05 -13.10 – Intonarea Imnului de Stat
13.10 -13.30 – Alocuţiuni
13.30 -14.00 - Exerciţiu demonstrativ de intervenţie în situaţii speciale (Serviciul de Intervenţie Rapidă, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul  pentru Situaţii de Urgenţă - SMURD)
14.00 -14.15 – Miniconcert al Fanfarei Centrului Cultural „Dunărea de Jos”
14.15 -14.30 - Parada militară (Batalionul 284 Tancuri, Batalionul 300 Infanterie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie)
14.30 -15.00 – Parada mijloacelor tehnice de intervenţie

Strada Brăilei
18.00 -19.00 – Defilare cu torţe - Ţiglina I (IPJ) - Strada Brăilei  – Potcoava de Aur – Prelungirea Traian - Elice

Articole înrudite