06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câţi şomeri mai are Galaţiul?
Câţi şomeri mai are Galaţiul?

Conform datelor făcute publice de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, numărul gălaţenilor care nu aveau la sfârşitul lunii mai un loc de muncă era mai mic comparativ cu luna precedentă, dar mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Astfel, dacă rata şomajului era la sfârşitul lunii mai a acestui an de 8,69%, cu 0,25 procente mai mică faţă de luna trecută, dar cu 0,3 puncte procentuale mai mare comparativ cu luna mai a anului trecut, acest lucru nu înseamnă că rata şomajului nu este în realitate mai mare, dacă ţinem cont de numărul celor care ies din evidenţa AJOFM Galaţi sau de siderurgiştii care au decis de bunăvoie să renunţe la locul de muncă, dar care nu pot fi luaţi în evidenţa AJOFM Galaţi. La sfârşitul lunii mai numărul şomerilor aflaţi în evidenţa AJOFM Galaţi era de 17.830 de persoane, cu 506 persoane mai puţin decât luna trecută. Din numărul total de şomeri, doar 2.317 erau indemnizaţi, în timp ce 15.513 nu primeau ajutor de şomaj. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 500 de persoane, în timp ce numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 84 de persoane faţă de luna anterioară.

 

Mediul rural, cei mai mulţi şomeri 

 

Din numărul total de şomeri, cei mai mulţi, şi anume 14.639, locuiesc în mediul rural, în timp ce un număr de 3.191 de persoane locuiesc în mediul urban. În ceea ce priveşte studiile, cei mai afectaţi de flagelul şomajului sunt persoanele cu studii inferioare, numărul lor fiind de 16.091, ceea ce reprezintă un procent de 90,25 %, în timp ce un număr de 1.250 de persoane au studii mediii, ceea ce înseamnă un procent de 7,01%, iar şomerii cu studii superioare sunt în număr de 499, reprezentând un procent de 2,74%. La categoria vârstă, cei mai afectaţi sunt şomerii din categoria 40-49 de ani, fiind vorba de un număr de 5.742 de persoane, în timp ce 3.883 de persoane au vârstele cuprinse între 30 şi 39 de ani, iar şomerii cu vîrsta mai mare de 55 de ani sunt în număr de 3.088 de persoane. 

În ceea ce priveşte rata şomajului în rândul persoanelor de gen masculin, aceasta a scăzut în luna mai comparativ cu luna precedentă, de la 10,01% în luna aprilie la 9,75% în luna mai. Datele prezentate în mod oficial nu pot fi puse sub semnul întrebării, ţinînd cont de faptul că provin dintr-o sursă autorizată, însă preşedintele patronatului IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon, a declarat de mai multe ori că ar trebui schimbată formula de calcul a şomajului şi că nu sunt luate în calcul anumite categorii de persoane care nu au un loc de muncă, dar care nu figurează nici în evidenţa AJOFM Galaţi, acest lucru fiind cauzat de modul în care este elaborată legea. 


Articole înrudite