03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CL a alocat bani pentru pierderile Calorgal
CL a alocat bani pentru pierderile Calorgal

Consiliul Local, întrunit, marţi seară în şedinţă de îndată, a alocat 3,35 de milioane de lei, de la bugetul local către Calorgal, pentru "acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie, în sistem centralizat, aferente anului 2015”, informează Biroul de Presă al Primăriei Galaţi. Faţă de suma solicitată, iniţial de directorul demisionar al Calorgal, Cristian Istrate, suma aprobată acum de aleşii locali este cu 1,85 de milioane de lei mai mică. Reamintim că la şedinţa CL din 26 noiembrie, directorul (de atunci) al Calorgal, Cristian Istrate, a cerut CL-ului alocarea a 5,2 milioane de lei, solicitare care a creat o serie întreagă de discuţii în contradictoriu între primarul UNPR Marius Stan şi viceprimarul PSD Florin Popa. Disputa a pornit de la documentele justificative anexate la proiectul de hotărâre privind alocarea către Calorgal a 5,2 milioane de lei. Potrivit acelor documente, din suma totală solicitată, respectiv, 5.247.403 lei, o parte era “pierdere indusă de prestarea serviciului către populaţie (în procent de 99,41%”, adică suma de 5.216.443 lei, iar o altă parte, de 30.960 de lei reprezenta “pierderea indusă de prestarea serviciului către agenţii economici - pierdere de 0,59%”.Calorgal s-a “autodenunţat” drept societate falimentară, iar Primăria ştiaÎn raportul de specialitate al proiectului de hotărâre din 26 noiembrie se precizează că “energia termică pierdută în reţeau de distribuţie este de 1.997.755 lei”, dar şi alte realităţi crude, care, în opinia viceprimarului Florin Popa, au fost dovada incompeneţei directorului Calorgal, Cristian Istrate. Astfel, în raportul de specialitate al hotărârii de CL se făcea referire la cantitatea de agent termic pierdut, în vară, în momentul livrării către populaţie a apei calde menajere obţinută de CET cu abur industrial de la combinat: “cantitatea de energie termică cumpărată de la Electrocentrale este 13.151,50 Gcal, în timp ce cantitatea de energie termică vândută 1.528,89 Gcal rezultând o pierdere totală de 11.623,08 Gcal”. Documentul mai precizează că, în procente, pierderile pe lunile de vară arată astfel: “89,16% - iulie, 90,14% - august, 86,20% - septembrie. Total - 88,50% “.
Cantitatea mult mai mare de agent termic contractată faţă de cea de care avea nevoie populaţia are şi o explicaţie care se găseşte tot în documentele depuse de Calorgal. Acolo se arată că Primăria a ştiut (dovada, un fax cu nr. 5885, din 28.07.2015, al Electrocentrale) că societatea locală de distribuţie a agentului termic va fi obligată să cumpere o cantitate mai mare de agent termic decât cea necesară populaţiei, obligaţie impusă de Adunarea Creditorilor de la CET. Tot în raportul depus la mapa consilierilor locali se arată că în luna iulie, când s-a reluat furnizarea apei calde menajare, numărul de consumatori era estimat la maxim 50.000 de locuinţe, din 98.193 existente. În plus, din cele 636 de asociaţii de proprietari din oraş, în vară, doar 300 semnaseră contracte cu Calorgal şi doar ele au primit apă caldă. Toate aceste premise, la care se adaugă şi starea proastă a conductelor care a favorizat pierderile, în subteran, de agent termic au condus la acumularea de sume enorme pe care municipalitatea le plăteşte acum...   
 
PNL nu se bagă să eficientizeze Calorgal

Problema este că, dacă pe 26 noiembrie grupul de consilieri PSD se arăta, principial, împotriva alocării de la bugetul local a unor sume menite să acopere managementul defectuos al directorului de Calorgal, acum, după demisia-demiterea directorului Cristian Istrate (care, reamintim, şi-a depus mandatul după ce primarul Marius Stan i l-a cerut în mod public), aleşii locali au votat alocarea a 3,35 milioane de lei, fonduri publice pentru acoperirea pierderilor. Cu alte cuvinte, compromisul a fost demisia lui Cristian Istrate, iar “logica de partid” indică faptul că viitorul director al Calorgal va fi unul susţinut de PSD – partid care a negociat, probabil, debarcarea lui Istrate, cu votul pentru alocarea banilor pentru acoperirea pierderilor. Dacă viitorul director Calorgal va fi sau nu susţinut de PSD, încă este incert, căci o astfel de funcţie într-un an electoral este ca un bolovan legat de gâtul unui înotător.
Cert este altceva: deşi directorul de producţie al Calorgal este liberalul Mircea Ispas (care îndeplineşte această funcţie de ani de zile, având suficientă experienţă şi pentru o funcţie de director general), cu siguranţă viitorul şef nu va fi liberal, cel puţin nu cu acte în regulă. “PNL nu îşi asumă niciun asemenea post. Dacă un membru al PNL îşi va asuma această funcţie, i se va cere demisia, personal i-o cer. Să aleagă – ori membru PNL ori conducătorul acestei unităţi”, a declarat, recent liberalul Ion Ştefan. Întrebat de ce ar lua o asemenea decizie, în condiţiile în care poate chiar există în PNL un membru de partid care chiar se pricepe şi ar putea face Calorgal să funcţioneze eficient, Ştefan a răspuns: ”La acest moment PNL nu îşi asumă nicio funcţie în executivul gălăţean… fiecare să-şi ducă crucea. Când ne vom asuma funcţii, de la primărie până la celelalte unităţi, vă vom anunţa şi cu siguranţă vom face şi performanţă. Avem cu siguranţă (liberali capabili să eficientizeze Calorgal - n.r.), dar nu cu asemenea executiv… când ne vom asuma acest lucru o vom face pe faţă, cu o echipă performantă”.


Articole înrudite