29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum poate scăpa o reţea de escroci bancari de răspunderea penală
Cum poate scăpa o reţea de escroci bancari de răspunderea penală

Judecătoria Galaţi a decis pe 9 iunie să repună pe rol un dosar penal în care protagonişti sunt membrii unei reţele de infractori ce se foloseau de persoane consumatoare de băuturi alcoolice, cu venituri modeste sau fără locuri de muncă, pe care le determinau să încheie credite cu diverse bănci şi instituţii de credit. După ce s-au chinuit ani de zile să strângă probe pentru a trimite după gratii o periculoasă reţea de escroci bancari, procurorii gălăţeni constată cum munca lor se duce pe apa Sâmbetei. Asta după ce judecătorii au hotărât acum câteva zile să pună în discuţie prescripţia răspunderii penale în cazul uneia dintre infracţiunile reţinute în sarcina escrocilor, respectiv asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Asta în condiţiile în care faptele au fost comise în perioada 2007-2008 şi nu peste mult timp instanţa va fi nevoită să ridice şi problema prescrierii principalei acuzaţii care li se aduce membrilor grupării infracţionale, respectiv înşelăciune.  
Capii grupării sunt Gheorghe Grecu, Ionel Ali şi Liviu Anghel, cărora li se predau sumele de bani ridicate de cei care făceau creditele sau bunurile, în cazul creditelor contractate pentru achiziţia de bunuri. Elena Naum, Cătălin Petru Corniencu, Alexandru Dragomir, Petru Marian Flueraş, Doru Lifigiu şi Andrei Grigore au încheiat contracte cu băncile după ce li s-a promis că vor primi o parte din bani, dar şi că li se vor achita ratele, lucru care, evident, nu s-a întâmplat. Escrocii nu au avut noroc într-un alt dosar penal unde acuzaţiile sunt practic aceleaşi, ca şi protagoniştii. Curtea de Apel Galaţi a decis la sfârşitul lui februarie 2016 să îi condamne definitiv la pedepse cu executare pe membrii retelei de escroci. Cea mai mare pedeapsă o va avea de executat Liviu Anghel, condamnat iniţial la 5 ani de închisoare, dar care în final va sta 12 ani în spatele gratiilor pentru înşelăciune.

Condamnări cu repetiţie

Procurorii au descoperit după audierea persoanelor implicate că acestea erau instruite despre cum să se comporte cu funcţionarii bancari pentru a obţine creditele. Aparenţa de legalitate a fost creată prin documente falsificate, respectiv carnete de muncă şi adeverinţe false de venit, din care rezulta că toţi cei amintiţi erau angajaţi la SC Etcetera SRL Galaţi. Societatea a fost preluată de un alt gălăţean, Marian Dorobanţu, anchetatorii suspectând ca acest lucru s-a făcut doar pentru scopuri infracţionale (înşelăciune, evaziune fiscală). Plângerile au început să curgă din partea băncilor şi instituţiilor de credit, iar când au tras linie, procurorii au descoperit că aproape nu a rămas bancă în Galaţi care să nu fi fost vizată de escroci. Pe listă se regăsesc ING Bank (prejudiciu de 23.000 de lei), SC Cetelem IFN SA (5.443 de lei), Raiffaisen Bank Galaţi (14.000 de lei), Bancpost şi BRD Galaţi (20.000 de lei). De amintit este că judecătorii Curţii de Apel Galaţi i-au condamnat anterior într-un alt dosar la 7 ani şi 6 luni de închisoare pe Gheorghe Grecu şi respectiv 11 ani şi 6 luni de închisoare pe Liviu Anghel pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.


Articole înrudite