În contextul unei campanii mediatice tot mai intense cu privire la veniturile şi condiţiile de pensionare ale magistraţilor, Curtea de Apel Galaţi reacţionează public, subliniind faptul că aceste aspecte nu trebuie privite ca privilegii, ci ca elemente fundamentale ale statutului profesional al judecătorilor şi procurorilor, esenţiale pentru menţinerea independenţei justiţiei.
„Salarizarea judecătorilor şi procurorilor, dar şi regimul de pensionare nu trebuie privite ca privilegii, ele reprezentând aspecte esenţiale ale statutului acestora şi garanţii incontestabile ale principiului independenţei justiţiei, în vederea asigurării unui act de justiţie eficient şi de calitate în beneficiul cetăţeanului. În acest context, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Galaţi reieterează faptul că asigurarea independenţei justiţiei este un principiu care nu trebuie să suporte nicio derogare, iar garanţiile asociate acestuia trebuie să fie asumate şi respectate şi de către celelalte puteri în stat”, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Galaţi.
Potrivit datelor prezentate de Curtea de Apel Galaţi, instabilitatea normativă din ultimii ani a avut un impact direct asupra deciziei magistraţilor de a se pensiona. Astfel, dacă în perioada de stabilitate legislativă (2010-2011) vârsta medie de pensionare a judecătorilor era de peste 58 de ani, în prezent aceasta a scăzut la 52 de ani. Începând cu anul 2025, se menţine această tendinţă descendentă, punând în evidenţă îngrijorările tot mai mari ale profesiei faţă de modificările repetate şi adesea bruşte ale legislaţiei.
Modificările aduse de Legea nr. 282/2023, care prevede o etapizare a creşterii vârstei de pensionare până la 65 de ani, au determinat un nou val de cereri de pensionare. Doar în ultimele săptămâni, peste 60 de judecători şi procurori au solicitat pensionarea. Până la finalul anului 2025, peste 628 de judecători îndeplinesc condiţiile de pensionare, ceea ce înseamnă mai mult de 14% din totalul magistraţilor în funcţie. Dintre aceştia, 550 provin din instanţele superioare – o realitate ce poate afecta grav capacitatea sistemului de a funcţiona eficient.
Curtea de Apel Galaţi atrage atenţia şi asupra modului în care sunt prezentate veniturile magistraţilor în spaţiul public. Potrivit datelor oficiale, salariile nete ale judecătorilor de la judecătorii variază între 6.990 lei (pentru un judecător stagiar) şi 16.157 lei (pentru un judecător cu 20 de ani vechime). Un judecător recent încadrat are un salariu net de 10.486 lei, ceea ce înseamnă un raport de 1,9 faţă de salariul mediu brut pe economie, conform datelor INS – nivel comparabil cu media europeană, potrivit CEPEJ.
În privinţa pensiilor de serviciu, Curtea menţionează că, prin Legea nr. 282/2023, au fost eliminate anomaliile care permiteau ca unele pensii să depăşească salariile în plată. Situaţiile punctuale în care aceste discrepanţe mai apar sunt efecte ale legislaţiei anterioare, iar beneficiarii îndeplinesc condiţiile legale din momentul respectiv.
Magistraţii Curţii de Apel Galaţi transmit un mesaj ferm: independenţa justiţiei nu trebuie negociată şi nici compromisă prin politici populiste sau presiuni mediatice. Orice garanţie asociată acestui principiu trebuie asumată şi respectată de toate cele trei puteri ale statului – legislativă, executivă şi judecătorească.
„În contextul modificărilor legislative ce se prefigurează, şi care vor afecta nu doar sistemul judiciar, ci întreaga societate, vom continua să ne îndeplinim rolul cu onestitate şi profesionalism, exercitându-ne toate atributele constituţionale în susţinerea funcţionării statului de drept”, se arată în finalul comunicatului.