29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dezinteres pentru testul Babeş-Papanicolau gratuit
Dezinteres pentru testul Babeş-Papanicolau gratuit

Doar puţin peste 6% dintre femei au fost testate gratuit, în 4 ani, pentru cancerul de col uterin. Este vorba despre Programul Naţional de screening privind prevenţia cancerului de col uterin, program început în 2012 şi care se va derula până în 2017. În judeţul Galaţi, la patru ani de implementare, rezultatele sunt extreme de slabe. Programul se adresează femeilor cu vârsta 25-64 ani, care beneficiază gratuit de testul Papanicolau pe baza unei trimiteri de la medicul de familie. În august 2012, la începutul programului, erau eligibile pentru această testare circa 200.000 de femei, dar, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, până în iunie 2016 au fost testate doar 12.782 de persoane. În plus, dacă la începutul programului se spunea că femeile care vor să aibă parte de această testare gratuită o pot face în trei unităţi medicale, este vorba de Maternitatea Buna Vestire, Spitalul Tecuci şi Spitalul CFR, până la urmă în loc de Tecuci a intrat în program Spitalul Tg. Bujor, dar din 2016 aceste testări se mai pot face doar la Maternitatea Buna Vestire.
„Din luna septembrie 2012 şi până în primul semestru al anului 2016, în cadrul Programului Naţional de screening privind prevenţia cancerului de col uterin au fost testate 12.782 de persoane. În primele şase luni ale anului acesta au fost testate 527 de femei. Din cifra totală de 12.782 de femei care au fost testate de-a lungul întregii perioade de derulare a programului, care va mai fi valabil încă un an, au fost depistate pozitiv, având diverse leziuni, 583 de femei, care au intrat în atenţia oncologilor pentru a se stabili dacă se confirmă sau nu suspiciunea că ar fi dezvoltat boala”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Aceeaşi sursă informează gălăţencele că, din acest an, mai pot beneficia gratuit de testarea din acest program doar la Maternitatea Buna Vestire din Galaţi, deşi, iniţial, programul trebuia să se desfăşoare în trei centre de testare. Mai este doar un an în care gratuitatea privind acest test este valabilă şi, cum rata de apariţie a cancerului de col în România este una aflată pe primele locuri în Europa, acest tip de test nu ar trebui ocolit, mai ales că depistarea bolii în faze incipiente oferă şanse de vindecare.
Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine în vârstă de peste 25 de ani.


Articole înrudite