Preţul energiei electrice va creşte cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, în urma dereglementării a 15% din piaţa electricităţii, iar preţul gazelor naturale va creşte cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012, a declarat, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
"De la 1 septembrie 2012, 15% din piaţa energiei electrice va fi dereglementată, ceea ce înseamnă că această cantitate va trece pe piaţa concurenţială. Consumatorii non-casnici nu vor mai cumpăra, deci, de pe piaţa reglementată cei 15%, ci de pe cea concurenţială, ceea ce presupune o creştere cu 2-3% a preţului energiei electrice pentru consumatorul final. În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, acesta se va majora de la 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali. Această majorare are loc deoarece traderii nu şi-au recuperat costurile din anul 2009", a mai spus şeful instituţiei.
Conform calendarului stabilit pentru liberalizarea pieţei gazelor naturale, preţul va creşte de la 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici şi de la 1 decembrie 2012 pentru cei industriali, a adăugat oficialul ANRE. La ultima vizită a FMI, Erik de Vrijer, şeful misiunii în România a provocat un mic scandal în România după ce a impus această scumpire a gazelor deşi în calendarul de liberalizare, aceasta nu era trecută. Mai mult, aceasta este clauză suspensivă a întregului acord cu FMI, alături de privatizarea Oltchim, listarea a 15% din Transgaz şi plata arieratelor de la autorităţile locale.
De Vrijer motiva atunci scumpirea prin faptul că "formula de preţ" pentru gaze nu a fost aplicată. Problema e că la vizita anterioară, cea din aprilie, această problemă a gazelor nu apărea în precedenta scrisoare de intenţie, în vreme ce o ordonanţă de urgenţă menţiona că preţul gazelor pentru populaţie e îngheţat până la 1 aprilie 2013.
"Sectorul energetic ar trebui să fie foarte profitabil şi să fie motorul investiţiilor în sănătate, infrastructură etc. Din păcate, în sectorul întreprinderilor de stat nu este aşa pentru moment. Este important să se alinieze preţurile finale la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul să se crească preţul la consumatorii casnici şi pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% până la jumătatea lunii septembrie", declara oficialul FMI. În contrapartită, Guvernul vrea să introducă o "taxă Robin Hood" producătorilor de gaze, care vor beneficia de liberalizarea pieţei. Executivul speră să strângă anul viitor 400-700 milioane de lei. Pentru petrolişti aceasta nu se va aplica, ci se vor negocia noi redevenţe. Până în 2014 acestea nu pot fi modificate, din cauza contractului de privatizare al Petrom.
Cinci ani de chin
Termenele finale pentru furnizarea de energie electrică în regim reglementat se realizează până la 31 decembrie 2013 pentru clienţii non-casnici, respectiv până la data de 31 decembrie 2017 pentru clienţii casnici.
Pentru piaţa gazelor naturale, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali începe de la 1 decembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici. Furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru se efectuează până la 31 decembrie 2014 pentru clienţii non-casnici, cu excepţia cazului în care la această dată se constată existenţa unei diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne şi preţul european de import. În această situaţie, termenul se poate prelungi până la 31 decembrie 2015. Pentru clienţii casnici, furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru va avea loc până la 31 decembrie 2018.