29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii, în vizită la Combinatul ArcelorMittal
Gălăţenii, în vizită la Combinatul ArcelorMittal

“Sărbătorim împlinirea a 50 de ani de la momentul în care în combinat s-a obţinut prima şarjă de tablă groasă”, a început prezentarea reprezentantul ArcelorMittal în faţa primilor vizitatori care au trecut pragul combinatului în cadrul Zilei Porţilor Deschise, organizată joi, 9 iunie.
”... Da, da, era aici, în apropiere”, îl completează unul dintre vizitatori, după care şi ceilalţi “turişti” îşi dau drumul la gură: “”A fost prima şarjă, la Oţelăria 1... Ehei, ce era pe vremuri aici… Legile erau aspre dar lumea nu le respecta, trebuia mereu să faci planul, să faci cât mult... Făceam mult şi prost... duceam tabla degeaba în America, o refuzau de nu aveam bani să o aducem înapoi... “.
Reprezentantul ArcelorMittal încearcă să readucă atenţia către el, dar este greu, căci foştii siderurgişti deja vorbesc în propriul “limbaj”. Se aud discuţii despre melanjoare, brame, caje de laminare şi sleming… Vizitatorii redevin atenţi atunci când li se prezintă diferenţele de producţie: “în 1989 am atins o producţie de 7,4 milioane de tone, după 1989 a picat piaţa, s-a dus CAER-ul, apoi a venit criza iar acum avem o producţie de 2,1 milioane de tone de oţel”. “Păi era producţie, dar mureau oamenii pe capete”, mai comentează unul dintre vizitatori, aprobat în tăcere de ceilalţi.
Cam aşa a decurs vizita gălăţenilor în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, eveniment organizat pentru prima oară în istoria combinatului siderurgic de la Galaţi. Vizitarea combinatuluis-a făcut în grupuri organizate, cu ghizi din cadrul combinatului, având în vedere că este vorba despre un spaţiu cu mare risc de accidentare. Acţiunea denumită Ziua Porţilor Deschise în combinat a fost organizată cu ocazia sărbătorii în acest an a 50 de ani de la obţinerea primei şarje de tablă groasă din combinatul de la Galaţi. Cu această ocazie, vizitatorii au putut vedea şi o expoziţie cu fotografii unicat, inedite, care nu au fost expuse niciodată public. Este vorba despre diverse momente surprinse de aparatul de fotografiat în urmă cu peste 50 de ani, de la imaginea amplasamentului pe care urma să se construiască Sidex-ul şi organizarea de şantier pentru construcţia acestuia, fundaţia primului furnal, din 1966, până la turnarea primei oale de fontă în 1968 sau obţinerea primei şarje de oţel la furnalul 5, în 1976.  
“Combinatul împlineşte 50 de ani de la primul produs care a ieşi pe porţile uzinei şi de aceea am decis să dechidem poţile pentru public, în premieră. Este un semn de preţuire pentru comunitate şi pentru cei care au lucrat aici. Am pregătit şi o fotoexpoziţie cu imagini ale primelor prospecţiuni, primele fundaţii şi ale primelor produse obţinute aici”, a declarat purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu. Acesta a adăugat că “şi pe viitor combinatul siderurgic va rămâne cel mai important producător industrial din Estul României. Trecem printr-o transformare amplă, începută din 2009, transformare care vine dintr-o puternică paradigmă economică, deoarece până în 1989 combinatul lucra în baza comenzilor de stat, iar acum lucrăm pe o piaţă liberă, în care calitatea şi serviciile pentru clienţi contează. Ne-am adaptat amprenta industrială şi toate produsele pentru noua realitate economică, pentru a ne asigura viitorul”.
Printre vizitatorii care au venit, joi, în combinat, s-au aflat şi mulţi foşti siderurgişti care au lucrat zeci de ani de zile aici. Printre aceştia s-a aflat şi Şendrescu Nicolae, care, la cei 81 de ani ai săi, încă are vie în memorie amintirea momentului în care s-a produs, acum 50 de ani, prima şarjă de tablă groasă: "Prima oară s-a încercat prin luna mai, dar nu a fost o reuşită. Au urmat alte schimbări, calcule, iar următoarea probă a fost, cred, prin toamnă, când a ieşit bine. Vă daţi seama ce satisfacţie! Era prima tablă groasă obţinută în România! Au fost zeci de ani de muncă aici, mă leagă amintiri multe şi de aceea am venit astăzi aici, să rememorez ce am trăit aici".
După vizitarea Furnalului nr. 5, oamenii s-au declarat încântaţi de ce au văzut: "Sunt farmacistă, nu am văzut niciodată aşa ceva, voiam să văd, pentru că soţul meu a lucrat aici. Acum realizez ce mare pericol este în combinat. E impresionant totul, fonta lichidă, toate utilajele sunt foarte mari, a fost extrem de interesant opentru mine", a spus una dintre vizitatoare.
Zilele Portilor deschise în combinat continuă şi sâmbătă, 11 iunie, când sunt invitaţi siderurgiştii şi familiile lor.


Articole înrudite